Oude beelden samengeplakt

Video toont geen recente Amerikaanse hulp aan Israël

20.10.2023, 14:14 (CEST)

Wie wil scoren op sociale media heeft beelden nodig. Als die niet direct voorhanden zijn, wordt dan soms gegrepen naar beelden uit de oude doos die goed lijken, maar het toch niet zijn.

De Verenigde Staten en Israël zijn historisch bondgenoten. Ook in het huidge conflict tussen Israël en Hamas stuurt de VS hulp. Een Amerikaans vliegdekschip vertrok naar het oosten van de Middellandse Zee en militair materieel werd geleverd aan Israël. Die leveringen per vliegtuig zouden gefilmd zijn en vonden al snel hun weg naar sociale media. In tijden van grote gebeurtenissen is het altijd beter om informatie op sociale media extra te controleren voor deze te delen. 

Beoordeling

Dit is een compilatie van twee video's van verschillende vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. De beelden dateren uit oktober 2019 en mei 2023 en tonen dus geen actuele militaire hulp van de VS aan Israël.

Feiten

Wat meteen opvalt op de beelden is dat de letters (U.S. Air Force) en cijfers op het vliegtuig gespiegeld zijn. Dat betekent dat de beelden zelf ook gespiegeld zijn. Om met behulp van reverse image search de origine van de beelden terug te vinden, worden screenshots van de video dus best nog een keer gespiegeld.

Op die manier vindt Deutsche Presse-Agentur (dpa) een YouTubevideo uit 2019 terug. De eerste tien seconden van de gedeelde beelden is op YouTube te zien tussen 0:07 en 0:18. De laatste tien seconden van de gedeelde video zijn op Youtube tussen 0:58 en 1:10 te zien. De beelden zijn gemaakt op de militaire vliegbasis Pendleton in de Amerikaanse staat Californië. Dit vliegtuig heeft het nummer 7030.

Maar dat is niet het enige vliegtuig dat te zien is in de gedeelde beelden. Vanaf ongeveer 0:12 is een vliegtuig met nummer 7045 te zien, waaronder de woorden 436th AW en 512th AW staan. Dit exacte shot is terug te vinden in een YouTubevideo die dateert van mei 2023. Het vliegtuig behoort toe aan de 436th en 512th Airlift Wing. Dat zijn respectievelijk een actieve en reserve-unit van de Amerikaanse luchtmacht die samenwerken en gebaseerd zijn in Dover, Delaware.

De bestemming van zowel vliegtuig 7030 als 7045 destijds is onbekend, maar één ding is alvast zeker: het zijn geen actuele beelden. Ze tonen dan ook niet hoe de VS militaire hulp naar Israël stuurt in het kader van het huidige conflict tussen Israël en Hamas.

(Stand van zaken: 20.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikels CNN en AD (gearchiveerd hier en hier)

Reverse image search (gearchiveerd)

YouTubevideo 2019 (gearchiveerd)

YouTubevideo 2023 (gearchiveerd)

Over de 436th en 512th Airlift Wing (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.