Grap online serieus genomen

Telefoontje regisseur achteraf toegevoegd aan CNN-reportage

17.10.2023, 14:09 (CEST)

Nieuws is vaak ook entertainment. Dat is zeker waar voor de programma's van Amerikaanse nieuwszenders. Maar tussen iets aandikken voor effect en zaken verzinnen zit nog een groot verschil.

De correspondenten van CNN moeten niet alleen goed het nieuws kunnen brengen, ze moeten ook nog eens uitstekende acteurs zijn. Althans, dat moet blijken uit een video die online de ronde doet. Daarin is te zien hoe een ploeg van de Amerikaanse nieuwszender bij de grens tussen Gaza en Israël schijnbaar schuilt voor bombardementen. CNN zou per ongeluk de instructies van de regisseur als audio hebben uitgezonden. Daaruit moet blijken dat er helemaal geen gevaar is, maar CNN het helemaal in scène zet. Een blunder die misleiding van CNN blootlegt, of is er toch iets anders aan de hand?

Beoordeling

De zogezegde aanwijzingen van de CNN-regisseur zijn niet echt. Ze zijn bedoeld als grap om te lachen met het feit dat het schuilen van de CNN-ploeg niet erg realistisch zou zijn. 

Feiten

De beelden die online de ronde doen, zijn terug te vinden op de website van CNN en het kanaal van CNN op Youtube. Daarop zijn de zogezegde aanwijzingen van de regisseur niet te horen. Ook afwezig in de versie van CNN is een watermerk in de linkerbovenhoek, dat wel te zien is op de versie met aanwijzingen die online de ronde doet. 

Het watermerk is van "The Quartering". Zij noemen zichzelf een nieuws- en contentorganisatie op X (het voormalige Twitter) en een kanaal over videospelletjes, strips en de wereld op Youtube. Zowel op X als op Youtube is de versie van de CNN-reportage met regisseursaanwijzingen te vinden. De titel suggereert dat het hier wel degelijk om echte beelden gaat en CNN betrapt werd.

In latere berichten op X maakt The Quartering echter duidelijk dat de video is bedoeld als meme, een grap op het internet. De stem van de regisseur is daarbij ingesproken door iemand die niets met CNN te maken heeft

Het lijkt er op dat de makers van The Quartering ervan overtuigd zijn dat de ploeg van CNN niet echt in gevaar was en overreageerde voor dramatisch effect tijdens een live-uitzending. Die mening verwoordde ze via een satirische meme. 

Of de CNN-ploeg daadwerkelijk in groot gevaar was, of nogal dramatisch schuilde omdat dit spectaculair oogde, is niet meteen duidelijk. Het telefoontje van de regisseur is in ieder geval niet echt, maar gemaakt als grap door mensen die vinden dat CNN overdreef. 

Journalisten die naar oorlogsgebieden trekken om verslag te doen, weten dat er risico aan hun werk verbonden is. In oorlogssituaties is er veel onduidelijkheid en bommen en kogels maken geen onderscheid tussen soldaten, burgers of journalisten. Dat is bij het lopende conflict tussen Hamas en Israël niet anders. En hoewel journalisten er soms niet voor terugdeinzen hun situatie dramatisch voor te stellen, is dat nog iets heel anders dan iets volledig verzonnen in scène te zetten. 

(Stand van zaken: 17.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Website CNN (gearchiveerd)

CNN-reportage op Youtube (gearchiveerd, gearchiveerde video)

The Quartering op X en Youtube (gearchiveerd hier en hier)

Gemanipuleerde versie op X en Youtube (gearchiveerd hier en hier)

Wat is een meme? (gearchiveerd)

X-Berichten THe Quartering I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier & hier)

Stevenvoiceover op X (gearchiveerd)

Artikel Amnesty (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.