Geen instructies
Kinderboek moest het bestaan van sekswerk bespreekbaar maken
10.10.2023, 16:27 (CEST)
De Duitse overheid zou kinderen uit arme gezinnen "instrueren" om een carrière in de prostitutie na te streven. Dat wordt beweerd op Facebook. Volgens een artikel, waarnaar de Facebookpost verwijst, gebeurt dit middels een kinderboek. Het gewraakte boek bestaat wel, maar bevat het echt instructies van de Duitse overheid aan arme kinderen om zich te prostitueren?
Beoordeling
Nee, het kinderboek Rosi zoekt geld werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de stad Berlijn en was bedoeld om ouders te helpen aan hun kinderen uit te leggen waarom er sekswerkers op straat zijn in de stad. Het werd niet uitgedeeld aan kinderen - ook niet specifiek aan arme gezinnen - en bevat geen instructies om de prostitutie in te gaan.
Feiten
De Facebookpost verwijst naar dit artikel van de website World Unity. Dat blijkt grotendeels een vertaling van dit Engelstalige artikel van de website InfoWars. Die website, opgericht door de bekende Amerikaanse complotdenker Alex Jones, staat bekend als een bron van complottheorieën en desinformatie. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte al vaker beweringen, afkomstig van InfoWars, zoals hier en hier.
InfoWars noemt op zijn beurt de website Reduxx, die bedoeld zou zijn voor "feministisch nieuws en opinie," en de posts van een naar eigen zeggen feministische X-gebruiker, als bronnen.
In het artikel van World Unity wordt beweerd dat "de Duitse regering is begonnen kinderen uit arme gezinnen te instrueren zich tot prostitutie te wenden." Dat zou gebeuren middels een "nieuw, door de overheid goedgekeurd kinderboek," dat wordt "uitgedeeld aan kinderen in Berlijn."
Het zou gaan om het kinderboek Rosi sucht Geld, ofwel Rosi zoekt geld. Dat boek is echter niet nieuw, wordt niet uitgedeeld aan kinderen, richt zich ook niet specifiek op kinderen uit arme gezinnen en instrueert niemand om de prostitutie in te gaan.
Rosi zoekt geld
Rosi zoekt geld werd gemaakt door kunstenaar Anita Staud, die daarvoor subsidie kreeg van het programma Sociale Stad van de Berlijnse Senaatsafdeling voor Stedelijke Ontwikkeling. Het boek werd in 2013 uitgegeven.
Het boek probeert ouders te helpen "die voor de vraag staan hoe ze aan hun kinderen moeten uitleggen waarom er sekswerkers in de Kurfürstenstraße zijn," zo legt de burgemeester van stadsdeel Mitte, Stefanie Remlinger, uit in een recente verklaring.
Berlijnse gezinnen zouden namelijk aan het stadsdeelkantoor Mitte hebben gevraagd wat zij hierover aan hun kinderen moesten vertellen. Volgens de burgemeester werd het boek "uitsluitend aan volwassenen afgegeven, die zelf besloten hoe en of ze het wilden gebruiken."
Het boek is in zijn geheel terug te vinden op de website Scribd. Op pagina drie staat dat het een "gemeenschapsboek" is met "beelden en gedachten over sekswerk." De centrale vraag die wordt gesteld, is: "Hoe vertel ik mijn kind erover?"
Op pagina zestig legt de kunstenaar uit dat de tekeningen gemaakt zijn door basisschoolleerlingen uit de buurt. Het was de kunstenaar opgevallen dat hun fantasie nogal werd geprikkeld "door de situatie op straat." Door de kinderen erover te laten tekenen, opende zij met hen een gesprek hierover.
Het boek gaat over twee kinderen in Berlijn die een vrouw genaamd Rosi leren kennen. Rosi komt uit Bulgarije. Ze heeft daar twee kinderen, die bij hun oma wonen. Rosi werkt op de straten van Berlijn als sekswerker en in een café als serveerster, om haar kinderen in Bulgarije te kunnen voeden. Door met Rosi te praten leren de kinderen min of meer wat sekswerk inhoudt.
Controverse
In september 2023 ontstond er opeens controverse over het tien jaar oude boek, nadat het in een feministische podcast, Die Podcastin, was bekritiseerd. Al snel verspreidde de kritiek zich op sociale media. De meest gehoorde klacht was dat het boek "prostitutie bagatelliseert en romantiseert."
De burgemeester van Berlijn Mitte reageerde met de eerder aangehaalde verklaring, waarin ze uitlegt hoe het boek tot stand was gekomen. Ze stelt dat er tien jaar lang geen enkele reactie op het boek was gekomen, hoewel het na publicatie actief werd gepromoot.
Het boek was zeker tot 23 september 2023 nog gratis te downloaden op de website van stadsdeel Mitte, zoals te zien op deze gearchiveerde webpagina. Na de mediastorm die rondom het boek ontstond, werd de downloadlink echter verwijderd. Volgens de burgemeester omdat het boek "niet de verwachte resultaten heeft opgeleverd en dat volwassenen het boek niet hebben gebruikt."
(Stand van zaken: 10.10.2023)
Links
Artikel World Unity (gearchiveerd)
Artikel InfoWars (gearchiveerd)
Over Alex Jones (gearchiveerd)
Tweets Krasniqi (gearchiveerd)
Rosi zoekt geld op Scribd (gearchiveerd)
Senaatsafdeling Stedelijke Ontwikkeling (gearchiveerd)
Verklaring Burgemeester (gearchiveerd)
Berliner Zeitung over controverse (gearchiveerd)
Berlijn Mitte artikel 105220 gearchiveerd op 23.09.2023
Berlijn Mitte artikel 105220 live (gearchiveerd op 10.10.2023)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.