Opgeblazen beweringen online

AfD-voorzitter werd onwel, maar is alweer uit het ziekenhuis

06.10.2023, 17:31 (CEST), laatst geüpdate: 06.10.2023, 17:33 (CEST)

Een politicus die net voor verkiezingen onder vreemde omstandigheden in het ziekenhuis belandt: klinkt als een film. De geruchtenmolen draait dus al, maar wat weten we momenteel echt over het voorval?

Ingolstadt, in Beieren, was op woensdag 4 oktober de scène van een verkiezingscampagne van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Daarbij werd co-voorzitter Tino Chrupalla onwel. Op sociale media verschenen al snel berichten dat hij op de intensive care aan het vechten was voor zijn leven na een gewelddadige aanval. Maar liggen die feiten wel op tafel?

Beoordeling

De exacte omstandigheden van het voorval moeten nog opgehelderd worden, maar Chrupalla verkeerde niet in levensgevaar en kon donderdag 5 oktober het ziekenhuis alweer verlaten.

Feiten

Ingolstadt, in Beieren, was op woensdag 4 oktober de scène van een verkiezingscampagne van de rechtse partij AfD. Co-voorzitter Tino Chrupalla zou er een toespraak geven maar werd voor aanvang onwel, onder andere door pijn in de bovenarm. Hij werd gehospitaliseerd en bracht de nacht door in het ziekenhuis onder observatie.

Chrupalla verliet in de loop van donderdag alweer het ziekenhuis. Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon ondertussen ook de ontslagbrief van het ziekenhuis inkijken. Daarin wordt gesproken van een "naaldenprik in de rechterbovenarm" en een "infectie met een onduidelijke stof". Zowel de toxicologische screening als het bloedonderzoek brachten niets opmerkelijks aan het licht.

Er is dus geen sprake van een levensbedreigende situatie en de toestand van Chrupalla was niet zo kritiek als werd voorgesteld op sociale media.

Wat gebeurde er precies?

De exacte details van het incident blijven voorlopig onduidelijk. Vanuit de partijhoek kwam het bericht dat het om een "gewelddadig incident" ging.

In een persbericht op donderdag liet de politie van Oberbayern Nord weten dat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar onbekenden opende. Verschillende mensen zouden tijdens het evenement selfies hebben genomen met Chrupalla, waarbij sprake was van lichamelijk contact. Onder andere Chrupalla zelf en zijn beveiliging werden verhoord door de politie. Voorlopig is het nog gissen hoe de prik en onbekende stof in het lichaam van Chrupalla terecht zijn gekomen.

Verkiezingen

Aanstaande zondag 8 oktober gaan inwoners van de zuidelijke deelstaten Beieren en Hessen naar de stembus voor een nieuwe regering. Alle geplande verkiezingscampagnes van Chrupalla zijn geannuleerd.

(Stand van zaken: 06.10.2023)

Links

Facebookpost I, II, III (I, II, III gearchiveerd)

Bericht op X (gearchiveerd)

Over Tino Chrupalla (gearchiveerd)

Artikel Deutsche Welle (gearchiveerd)

Over de verkiezingen in Beieren en Hessen (gearchiveerd)

Persbericht politie Oberbayern Nord (gearchiveerd)

Artikel Wirtschafts Woche (gearchiveerd)

Persbericht AfD (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.