Onderdeel van fetisj-evenement
Onjuiste beweringen verspreid over 'Puppy walk' in Berlijn
5.10.2023, 15:45 (CEST)
Honderden, sommigen spreken zelfs van duizend. De details lopen uiteen in berichten over een groep die zich in Berlijn heeft verzameld. Personen in een gedeelde video dragen maskers in de vorm van een hondenkop. Zij zouden "zich identificeren als hond" en samen zijn gekomen om "te pleiten voor de rechten van mensen die zich identificeren als hond". Een groep die voor deze rechten op zou komen, genaamd Canine Beings, zit volgens de onlineberichten achter de bijeenkomst. Maar wat klopt hier nou echt van en wat is later op internet verzonnen?
Beoordeling
De video toont deelnemers van een evenement tijdens Folsom Europe 2023, een fetisj- en lederfestival in Berlijn. De groep bestaat uit mensen die doen aan Puppy Play, een vorm van rollenspel waarbij mensen zich gedragen als honden. Dit betekent niet dat deze personen denken dat ze honden zijn. Bij de aankondiging van de 'puppy walk' die in de video te zien is, is ook geen sprake van pleiten of lobbyen voor de rechten van mensen die zich identificeren als honden.
Feiten
Zoeken op een screenshot uit de video leidt naar een artikel van de Amerikaanse tabloid New York Post. Hier wordt ook gesproken over 'naar schatting 1000 mensen die niet willen worden erkend als mensen, maar als honden'. Er wordt verder weinig context gegeven over de bijeenkomst. In plaats daarvan linkt de New York Post de bijeenkomst aan een eerdere verhalen van mannen die hondenpakken dragen. Ook de groep Canine Beings komt in het verhaal van de New York Post niet voor.
Over het bestaan van die groep is dan ook niets te vinden. Het duikt alleen op in recente artikelen over de video uit Berlijn. De media lijken dat allemaal van elkaar over te schrijven, zonder er een bron voor te noemen.
De bijeenkomst was in werkelijkheid onderdeel van Folsom Europe, een meerdaags fetisj-evenement tussen 6 en 10 september in Berlijn. De Puppy Walk stond vrijdag 8 september op het programma. De naam Canine Beings wordt nergens genoemd. Folsom Europe plaatste een groepsfoto op Facebook die op dezelfde plaats is gemaakt als de video. Volgens de organisatie waren er ongeveer vierhonderd 'puppy’s'. Nergens wordt gesproken over dat het doel van de bijeenkomst een politiek statement was of een lobby voor rechten. Het lijkt boven alles een sociaal evenement.
Wat is Puppy Play?
Het Nederlandse televisieprogramma Spuiten & Slikken omschrijft Puppy Play als een vorm van een BDSM-rollenspel. Je kunt puppy of baasje spelen. Dit is overigens niet altijd seksueel. Ook schrijft het BNNVARA-programma: "het heeft absoluut niets te maken met echte honden".
'Identificeren' is een vrij algemeen begrip, dat bovendien de laatste jaren steeds breder wordt gebruikt. Maar dat sommige mensen zich in een rollenspel wel eens voordoen als hond, betekent niet dat zij ook denken dat zij een hond zijn of dat zij zich altijd een hond voelen. Dit kan dus ook niet op zo'n algemene manier over alle mensen in deze video worden gezegd. Er zullen mogelijk mensen tussen zitten die zich nauw verbonden voelen met een hond of ander dier, iets wat overigens al eeuwen voorkomt. Dat betekent niet dat dit voor alle liefhebbers van Puppy Play geldt.
Over het fenomeen Puppy Play en de gemeenschap werden meerdere papers (hier en hier) gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. In een van deze papers staat ook beschreven: "De deelnemers legden duidelijk uit dat dit geen waanvoorstelling was: ze geloven niet dat ze daadwerkelijk puppy’s zijn".
(Stand van zaken: 05.10.2023)
Links
Facebookpost en Telegrampost (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)
Artikel New York Post (gearchiveerd)
Gearchiveerde zoekopdracht met andere artikelen
Over Folsom Europe (gearchiveerd)
Programma Folsom Europe (gearchiveerd)
Bericht van organisatie (gearchiveerd)
Over Puppy Play (gearchiveerd)
Over begrip 'identificeren' (gearchiveerd)
Wat is een paper (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.