Foute insectensoort

Insect met zwarte markeringen is een wants en geen mug

03.10.2023, 16:50 (CEST)

Een video van een mug met een serienummer, het klinkt sinister. Maar een duik in de wetenschap van de entomologie maakt al snel duidelijk dat er geen sprake is van een mug, noch van een serienummer.

Muggen, ze zijn een nagel aan de doodskist van menig mens. Nu zou er nog een extra reden zijn om de insecten te wantrouwen: ze zouden een serienummer op de rug hebben. Een video gedeeld op sociale media toont een klein insect met ogenschijnlijk het nummer 36 op de rug. Verdacht, werd 'mug 36 betrapt en onderschept' of is er toch iets anders aan de hand?

Beoordeling

Het insect is geen mug, maar een wants. Sommige soorten wantsen hebben zwarte markeringen op hun lichaam, dat in deze video lijkt op het nummer 36.

Feiten

Onmiddellijk bij het bekijken van de video is er een hint dat het insect in kwestie toch geen mug is. Die hebben namelijk veelal een smal en langwerpig lichaam met een bruinige kleur. Het lichaam van het insect in de video is peervormig en groen.

Die kenmerken komen overeen met wantsen. Dat bevestigt ook entomoloog prof.dr. Marcel Dicke van de Universiteit van Wageningen aan dpa. Verschillende Amerikaanse entomologen waren ook van die mening in een factcheck van USA Today: het gaat hier om een aphid, een soort van wants.

Verder bewijs dat hier niet om een mug gaat is de vleugels. Het insect in de video heeft twee paar vleugels. Muggen, net zoals vliegen, hebben slechts één paar functionele vleugels. Zij maken deel uit van de insectenfamilie diptera.

Wantsen, waaronder aphids vallen, kunnen donkere markeringen op hun rug hebben. Het zijn die markeringen die hier nu voor het cijfer 36 worden aanzien.

Gloeit in het donker

Verschillende versies van hetzelfde type video's circuleerde volop in de lente op sociale media, waaronder TikTok. Veelal werd de link gelegd met Bill Gates, die verantwoordelijk zou zijn voor het serienummer van de muggen.

De beesten in de video zijn dus geen muggen met serienummers, maar genetisch gemodificeerde muggen bestaan wél. Die zijn soms herkenbaar door een fluorescerent gen dat gloeit in het donker. Het doel van die gemodificeerde muggen is om de populatie van bepaalde muggensoorten die ziektes als zika dragen te verminderen. Bill Gates heeft daar niets mee te maken, zoals dpa in juli al aantoonde in een factcheck.

(Stand van zaken: 03.10.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Video op TikTok (gearchiveerd)

Zoekopdracht in TikTok (gearchiveerd)

KAD - muggensoorten(gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Smithsonian over diptera (gearchiveerd)

Over entomoloog prof. dr. Marcel Dicke (gearchiveerd)

Over aphids (gearchiveerd)

Voorbeeld van wantsen/aphid met rugmarkeringen (gearchiveerd)

CDC over gemodificeerde muggen (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.