Gemanipuleerde video

Joe Biden tijdens speech onderbroken door boze nabestaande

28.09.2023, 14:17 (CEST)

Een groot deel van de Amerikanen is niet tevreden met Joe Biden als hun president. Maar werd hij tijdens een toespraak door een groep uitgejouwd? Alleen in een gemanipuleerde versie van de video.

"Opa werd zelfs gedwongen zijn toespraak te onderbreken vanwege het gezang van het publiek," schetst een Nederlands Telegramkanaal bij een video. Daarin zou te horen zijn hoe de Amerikaanse president tijdens een toespraak werd onderbroken door een groep die 'fuck Joe Biden!' riep. Ook op Facebook gaat het verhaal rond. Een onderbreking was er inderdaad, maar het klonk anders dan online wordt voorgedaan.

Beoordeling

De audio is gemanipuleerd. In de originele video is geen scheldende menigte te horen of te zien. De beelden zijn van een toespraak van Joe Biden op 11 juli 2022 over een wet over wapengebruik en veiligheid. Biden werd wel onderbroken door een vader wiens zoon overleed tijdens een schietpartij op een school. De vader was boos omdat Biden niet genoeg zou doen om zulke schietpartijen te voorkomen.

Feiten

Een reverse image search op een screenshot uit de video geeft al snel het origineel. Het gaat om een speech van 11 juli 2022, aldus C-Span. Er is ook een transcript beschikbaar. Biden sprak in de tuin van het Witte Huis over een pas getekende wapenveiligheidswet.

Het precieze deel dat nu online wordt gebruikt, begint in het transcript vanaf dit punt. Er was wel degelijk een onderbreking, alleen niet door een hele groep die ‘Fuck Joe Biden’ riep. Volgens het transcript gaat het om iemand uit het publiek die roept: "we moeten meer doen".

Het incident haalde het nieuws en het fragment is met verschillende camerahoeken te vinden bij grote Amerikaanse media zoals CBS, Politico en AP. De menigte die Biden uitscheldt is niet te horen. De audio van de video is later gemanipuleerd.

De boze toeschouwer was Manuel Oliver. Hij verloor zijn zoon Joaquin bij een schietpartij op een middelbare school in de stad Parkland in 2018. In totaal kwamen zeventien mensen om.

Audio gerecycled

Opvallend genoeg is precies hetzelfde audiobestand waarin 'fuck Joe Biden' wordt geroepen al vaker gebruikt om te manipuleren. Een bewerkte video van een ceremonie bij de Universiteit van Pennsylvania verscheen in mei van dit jaar online. Amerikaanse factcheckers van onder andere persbureau AP behandelden de desinformatie toen.

(Stand van zaken: 28.09.2023)

Links


Telegram- en Facebookpost (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Uitzending C-Span (gearchiveerd)

Transcript toespraak (gearchiveerd)

Over wapenveiligheidswet (gearchiveerd)

Fragment bij CBS, Politico en AP (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over Manuel Oliver en schietpartij (gearchiveerd hier en hier)

Tweet met andere bewerkte video (gearchiveerd)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.