Aanhouding in Oezbekistan
Lerares vervoerde 25 schoolkinderen in één auto
27.9.2023, 17:51 (CEST), laatst geüpdate: 4.10.2023, 16:10 (CEST)
Het is een nogal vreemd tafereel: een kleine auto, tot aan de ramen en het plafond volgepropt met jonge kinderen. In een filmpje dat nu de ronde doet op sociale media is te zien hoe politie de auto tegenhoudt en de kinderen eruit haalt. Bij sociale mediagebruikers lopen de emoties snel op: de kinderen zouden ontvoerd worden "voor seksuele doeleinden en orgaanroof". De bestuurder van de auto moet volgens hen een "moslimchauffeur" zijn. Maar, waar is dat op gebaseerd? De waarheid blijkt een stuk onschuldiger.
Beoordeling
Er is geen sprake van kinderhandel of orgaanroof. De auto werd bestuurd door een lerares van een lokale basisschool in het district Gijduvan. Ze werd aangehouden door de politie en verklaarde dat dit de eerste keer was dat ze zoveel kinderen van school tegelijk vervoerde. Welke straf de vrouw boven het hoofd hangt voor het schenden van de verkeersregels is nog onbekend.
Feiten
Aan de hand van een reverse image search van een screenshot uit de video komen verschillende Oezbeekse artikelen naar boven drijven. Daarin staat dat de video gemaakt en online werd gezet door de Verkeersveiligheidsdienst van Oezbekistan op 16 september 2023. Een langere versie is op hun YouTube kanaal te vinden.
Een correspondent van Deutsche Presse-Agentur (dpa) vertaalde de gesproken tekst in de video. En wat blijkt? Er is geen sprake van kinderhandel of orgaanroof, net zo min van een mannelijke "moslimchauffeur", zoals online wordt beweerd. De bestuurder was een lerares van een lokale lagere school in het district Gijduvan. Ze nam de vijfentwintig kinderen mee omdat ze allemaal bij elkaar in de buurt wonen. Het was de eerste keer dat ze zoveel kinderen meenam in haar kleine auto, vertelde ze de politie. Die zag de overvolle auto en hield deze direct aan.
Wat voor straf de lerares boven het hoofd hangt voor het schenden van de verkeersregels, is nog niet bekend. Wel riepen de autoriteiten op dezelfde dag nog de ouders bijeen: die kregen een uitbrander waarom ze niet zelf hun kinderen naar school konden brengen en ophalen, aldus het Oezbeekse Gazeta.
(Stand van zaken: 27.09.2023)
Opmerking: de extra bevestiging over het voorval door de vertaling van een dpa-correspondent werd naderhand nog toegevoegd.
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II, video gearchiveerd)
Over reverse image search (gearchiveerd)
Oezbeekse artikelen I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Bericht van verkeersveiligheidsdienst Oezbekistan (gearchiveerd)
YouTube kanaal Verkeersveiligheidsdienst (gearchiveerd, video gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.