Beelden uit 2021

Video van een gevecht wordt online in foute context gedeeld

19.9.2023, 18:11 (CEST)

Filmpjes van vluchtelingen die tonen hoe mensen Europa binnenkomen gaan snel viraal op sociale media. Maar toont wel ieder filmpje van chaos en geweld direct zo'n situatie aan?

Tientallen vechtende mannen, geschreeuw en paniek, en enkele agenten die de situatie niet onder controle krijgen. Volgens sociale mediagebruikers zien we in deze video een recente confrontatie tussen de Italiaanse carabinieri en migranten op het eiland Lampedusa. Ze zouden daarnaast "eisen dat ze naar Europa worden gestuurd". Wie goed naar de video kijkt, ziet dat de mannen vooral onderling aan het vechten zijn. Klopt de bewering dus wel?

Beoordeling

Nee, die klopt niet. De video werd gemaakt nabij het plaatsje Marotta aan de Italiaanse oostkust, op de ochtend van 7 augustus 2021. Na een clubavond ontaardde een conflict tussen een Albanese en Senegalese man in een grote vechtpartij met meerdere betrokkenen.

Feiten

Na een reverse image search met een paar screenshots uit de video komen verschillendekrantenartikelen en sociale media berichten naar boven. Daaruit blijkt dat de beelden zijn opgenomen in de vroege ochtend van 7 augustus 2021, in de Italiaanse badplaats Marotta.

Uit het krantenartikel van Il Giornale blijkt dat na een lange nacht in club Miu een conflict tussen een Albanese en Senegalese man ontaardde. De eerste stook de tweede neer, en een groot gevecht met meedere betrokkenen volgde. De meeste mensen waren flink dronken. De politie kwam ter plaatse, maar had duidelijk niet de overhand.

De Senegalese man en twee politieagenten eindigden in het ziekenhuis. Uiteindelijk werden vier mannen gearresteerd; de Albanese man werd beschuldigd van poging tot moord. Op de achtergrond van de mannen, behalve dat ze buitenlands zijn, gaan de lokale kranten verder niet in.

Club Miu

Dat het gevecht werkelijk voor club Miu plaatsvond, is via Google Maps en Street View te verifiëren. De video is opgenomen aan het hek aan de Via della Campanella, aan de parkeerplaats van de club. Het hek is links in Street View te zien en duidelijk in minuut 0:22 in de video. Ook de bomen in de achtergrond en lantaarnpalen zijn in de video te herkennen, zie minuut 0:41.

Club Miu werd na het incident voor een maand gesloten, en dat was niet voor de eerste keer. Er vinden vaker ongeregeldheden rond de uitgaansgelegenheid plaats.

Vluchtelingenstroom op Lampedusa

De video heeft dus geen verband met de huidige migratiestroom op het eiland Lampedusa. Daar werd vorige week de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de NOS kwamen tussen maandag en woensdag 8500 migranten via boten aan op het eiland: veel meer dan de lokale opvang aan kan.

Wat precies achter de plotselinge golf aan migranten ligt, is niet eenduidig te zeggen. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en Frontex, de Europese grenswacht, ligt het aan een prijzenoorlog tussen mensensmokkelaars in Tunesië en Libië. De prijs voor een overtocht wordt steeds goedkoper. De risico's van een overtocht worden er voor migranten en vluchtelingen echter niet minder om.

Commissievoorzitter Von der Leyen bezocht het eiland vorige week en zegde nog meer concrete hulp vanuit Europa toe, zoals het in banen leiden van betere registratie en verdeling van de migranten en vluchtelingen. Enkele maanden terug sloot de EU al een akkoord met Tunesië om de mensensmokkel naar Europa tegen te gaan.

(Stand van zaken: 19.09.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II, video gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Artikel Il Giornale (gearchiveerd)

Artikel Il Resto del Carlino (gearchiveerd)

Artikel Corriere Adriatico (gearchiveerd)

Instagrampost augustus 2021 (gearchiveerd)

Google Maps & Street View (gearchiveerd hier & hier)

Artikel NOS, AD & VRT (gearchiveer hier, hier & hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.