Optische illusie

Acteurs speelden robots bij NFL-wedstrijd

14.09.2023, 15:45 (CEST)

Nieuwe technologie verandert de wereld, en dat vindt niet iedereen even comfortabel. Vooral robots die erg op mensen lijken, boezemen velen angst in. Een gegeven waarmee filmmakers graag spelen.

Vier humanoïde robots in een groot stadion, allen in grijze overalls. Het is een bevreemdend zicht, dat op Facebook leidt tot deprimerende reflecties over het voortbestaan van de mens. Maar tonen deze beelden robots die ons in de toekomst gaan vervangen of kijken we ergens anders naar?

Beoordeling

De 'robots' in de video zijn geen echte robots, maar worden gespeeld door acteurs. Het is een promotiestunt voor een film over robots met artificiële intelligentie.

Feiten

De beelden zijn gemaakt in het SoFi Stadium, de thuisbasis van de NFL-ploeg Los Angeles Chargers. De 'robots' waren daar aanwezig op 10 september voor een match van de Chargers tegen de Miami Dolphins. Zoals het opschrift op de grijze overalls verraadt, ging het om een promostunt voor The Creator, een sciencefictionfilm over een oorlog tussen mensen en robots met artificiële intelligentie.

De 'robots' in het SoFi Stadium zien er net zo uit als de robots in de film en dat is veel mensen opgevallen. Naast artikels over de stunt, waren op sociale media ook beelden te zien die gemaakt werden door toeschouwers. Er zijn echter wel wat aanwijzingen dat het hier niet echt om robots, maar eerder om acteurs gaat. 

Zo valt in deze foto duidelijk te zien dat ze alle vier andere zwarte schoenen dragen. Als het echt robots waren, lijkt het logisch dat ze standaard dezelfde schoenen dragen. Eerder lijkt het dat het acteurs zijn die de vraag hebben gekregen zeker zwarte schoenen mee te nemen. 

Op meerdere beelden is ook goed te zien hoe op een lijn op het voorhoofd er een laag make-up in aangebracht (0:18, 0:04, hier), of langs de zijkant van het gezicht (hier) die de overgang tussen echte huid en kunststof moet maskeren. 

Hoewel de make-up erg goed gedaan is, valt bij hoge kwaliteitsbeelden het gebruik ervan toch op. Tot de conclusie dat het hier om acteurs gaat, komen overigens ook de toeschouwers die dicht bij de 'robots' zaten. Het lijkt ook logisch dat de maatschappij verantwoordelijk voor de stunt geen extreem dure robots bouwde voor één dag, maar eerder acteurs inhuurde. 

Acteurs uit Los Angeles

Met behulp van gezichtsherkenningssoftware slaagde Deutsche Presse-Agentur (dpa) er ook in om de vier acteurs (hier, hier, hier en hier) te identificeren. Het gaat om mensen die alle vier als danser, acteur, muzikant,... werken in de buurt van Los Angeles. 

Een van de 'robots' heeft een kleine oneffenheid boven de rechterwenkbrauw en ook iets lager boven de linkerwenkbrauw, zoals te zien is op 0:18. Op een foto van deze actrice op Facebook zijn diezelfde oneffenheden te zien. Een andere robot (rechtsonder) heeft een moedervlek links van haar neus. Deze valt ook terug te vinden bij een Instagramfoto van de actrice.

Het lijkt logisch dat de acteurs een contract hebben getekend waarin staat dat ze niet mogen verraden dat zij als acteur deze robot gespeeld hebben. Geen van hen reageerde dan ook op de vraag van dpa of ze daadwerkelijk een robot hadden gespeeld in deze stunt. 

Twee van hen echter plaatste wel iets over de promostunt in Instagramstories en een van hen werd op Facebook wel getagd door een vriend in een post over de stunt. De acteur zelf likete de post, wat toch lijkt aan te geven dat hij erkent dat hij het is. 

Humanoïde robots

De robots in het stadion en ook in de film The Creator lijken allen op humanoïde robots. Dit zijn robots die een gelijkaardige lichaamsstructuur hebben als mensen. 

Hoewel er in het stadion dus acteurs verkleed als dergelijke robots rondliepen, bestaan er ook wel degelijk humanoïde robots, die gemaakt zijn om er zo goed mogelijk als mensen uit te zien. Hoe realistisch ze zijn en wat ze kunnen, varieert echter. 

(Stand van zaken: 14.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

SoFi Stadium (gearchiveerd)

Overzicht van de match (gearchiveerd)

Bericht The Creator op X (gearchiveerd)

The Creator bij IMDb (gearchiveerd)

Artikel USA Today (gearchiveerd)

Beelden stunt I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier; gearchiveerde video hier, hier, hier en hier)

Foto's stunt (gearchiveerd)

Reacties toeschouwers op X (gearchiveerd hier en hier)

Instagramprofiel acteurs I, II, III & IV (gearchiveerd bij Picuki hier, hier, hier en hier)

Facebookprofiel acteurs I, IIIII & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Facebookfoto (gearchiveerd)

Instagramfoto (gearchiveerd)

Gearchiveerde Instagramstories I, II, III & IV en screenshots I, II, IIIIV

Facebookpost en reactie (gearchiveerd hier en hier)

Humanoïde robots (gearchiveerd)

Artikel robots.nu (gearchiveerd)

The Top Five Humanoid Robots (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.