Nieuwe partij Pieter Omtzigt

Geruchten over banden met het WEF zijn ongefundeerd

06.09.2023, 14:29 (CEST)

Politici worden er online soms van verweten nauwe banden te hebben met het World Economic Forum. Dit lukt vaak alleen door feiten te vergeten, en de fantasie de vrije loop te laten.

In het licht van de komende verkiezingen staan alle schijnwerpers op Pieter Omtzigt en zijn nieuwe partij gericht: het Nieuw Sociaal Contract (NSC). Sociale mediagebruikers geloven de integriteit van de politicus al te kunnen ontmantelen door zijn banden met het World Economic Forum (WEF) aan te tonen. Zo zouden zijn vrouw en zijn broer nauw contact met de organisatie hebben, en de partijnaam 'Nieuw Sociaal Contract' zou ook gewoon van het WEF stammen. Snijden deze beweringen hout?

Beoordeling

Nee, de beweringen kloppen niet. Ayfer Koç, de vrouw van Omtzigt, heeft geen banden met het World Economic Forum. Zijn broer, Dirk-Jan Omtzigt werkt voor de Verenigde Naties, en sprak vanuit deze rol in 2021 bij een WEF-bijeenkomst. De partijnaam verwijst terug naar het 'sociaal contract', een al oude term binnen de politieke filosofie.

Feiten

Ten eerste de vrouw van Omtzigt, Ayfer Koç. Zij zou volgens sociale mediagebruikers "verweven zijn met het WEF", doelend op het World Economic Forum. Dit klopt niet, en Koç sprak in 2022 deze geruchten zelf al tegen op sociale media.

Het gerucht is waarschijnlijk ontstaan door een prijs die Koç in 2021 ontving van het Women Economic Forum. Deze organisatie heeft als afkorting ook WEF, maar heeft niets met de organisatie van Klaus Schwab te maken. Het Women Economic Forum is een non-profitorganisatie, die vrouwen wereldwijd wil stimuleren in ondernemerschap en leiderschap. Ze organiseert bijvoorbeeld netwerkevents en kent prijzen toe aan inspirerende vrouwen. De organisatie werd opgericht door de Indiase Harbeen Arora Rai.

Verenigde Naties

Ten tweede wordt op sociale media geschreven dat de broer van Pieter Omtzigt voor het WEF zou werken. Dirk-Jan Omtzigt is wel degelijk de broer van Pieter, maar verder klopt de bewering niet. Dirk-Jan Omtzigt werkt voor de Verenigde Naties. Hij is de hoofdeconoom van de OCHA, een organisatie van de VN die zich met humanitaire hulp bezighoudt.

Vanuit deze rol nam hij in september 2021 deel aan een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum. Voor die gelegenheid werd hoogstwaarschijnlijk een persoonspagina van hem aangemaakt op de website van het WEF. Gearchiveerde versies van deze pagina gaan namelijk niet verder terug dan september 2021, de datum van de bijeenkomst.

Op die pagina staat overigens ook duidelijk dat hij als hoofdeconoom bij het OCHA werkt, en niet voor het WEF.

Nieuw sociaal contract en politieke filosofie

Tot slot de naam van de partij. Het is natuurlijk niet volledig uit te sluiten of Omtzigt de titel van zijn boek uit 2021 en partijnaam op de website van het WEF heeft opgedaan, maar erg waarschijnlijk is het niet.

De term 'sociaal contract' wordt namelijk al sinds de zeventiende eeuw gebruikt binnen de politieke filosofie, en staat voor de verstandhouding tussen burgers en overheid. Filosofen als Thomas Hobbes, John Locke en Jean-Jacques Rousseau hielden zich er uitgebreid mee bezig. Ze hadden allen een eigen interpretatie over wat de juiste machtsverhouding, rechten en plichten tussen overheid en burger zouden zijn.

Een van de pijlers van Omtzigts nieuwe partij is precies deze verhouding tussen overheid en burger. Die moet anders, volgens de partij. De burger moet meer zeggenschap krijgen en minder snel over het hoofd worden gezien. Het is dus niet vreemd dat hij bij deze filosofische traditie wil aansluiten. Een traditie die behoorlijk wat ouder is dan het World Economic Forum.

(Stand van zaken: 06.09.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

LinkedIn Ayfer Koç (gearchiveerd)

Over World Economic Forum (gearchiveerd)

Social media posts Ayfer Koç hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Prijs Koç 2021 (gearchiveerd)

Over Women Economic Forum, over de prijzen (gearchiveerd hier en hier)

Over Harbeen Arora Rai (gearchiveerd)

LinkedIn Dirk-Jan Omtzigt (gearchiveerd)

Bericht Pieter Omtzigt (gearchiveerd)

Over de OCHA (gearchiveerd)

Webpagina virtuele bijeenkomst WEF, sept. 2021 (gearchiveerd)

WEF-pagina Dirk-Jan Omtzigt, webarchive overzicht (gearchiveerd)

Boek Omtzigt 2021 (gearchiveerd)

Zoekresultaten website WEF (gearchiveerd)

Britannia over sociaal contract (gearchiveerd)

Over Hobbes, Locke en Rousseau (gearchiveerd hier en hier)

Artikel NSC Trouw en NRC (gearchiveerd hier en hier)

Basisdocument NSC (gearchiveerd)

Oprichting van de WEF (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.