Video toont natuurmanagement

Gecontroleerde brand in natuurreservaat in Californië

01.09.2023, 14:59 (CEST)

Er is weinig aan te vangen met beelden zonder context. Zo ook een video van een man die grassige oevers in brand steekt. Dat is niet zorgwekkend, maar een eeuwenoude methode om natuur te beheren.

Een man op een boot met een vlammenwerper vaart door moerassig gebied en steekt de grassen aan de oever in brand. Die korte video wordt gedeeld op sociale media met het bijschrift "klimaatverandering in beeld". Op de rug van de man is 'US Fish and Wildlife Service' te zien. De video kan sinister overkomen, maar is hier een klimaatcomplot in actie te zien of toch iets anders en onschuldigers?

Beoordeling

De video toont een gecontroleerde brand in het Sacramento Wildlife Refuge in Californië in februari 2023. Het is een techniek die wordt gebruikt om een gezond ecosysteem te helpen onderhouden.

Feiten

De beelden werden gemaakt nabij Sacramento, in het noorden van de staat Californië, op 9 februari 2023. Daar is het Sacramento National Wildlife Refuge, een natuurreservaat vol moerassen, graslanden en oeverhabitats.

Wat we zien? Een 'prescribed burn' of 'gecontroleerde brand'. Dat is een techniek waarbij een specifiek gebied met opzet op een gecontroleerde manier in brand wordt gezet. Dat doet men om natuurlijke processen en de vitaliteit van het ecosysteem te bevorderen. Een andere reden kan zijn om de habitat van dieren te verbeteren en uitheemse, invasieve soorten terug te dringen.

Tenslotte helpt het ook om oude, droge en brandbare vegetatie op een veilige manier te verwijderen. De gecontroleerde branden hebben een lagere intensiteit en zijn dus gemakkelijker onder controle te houden voor brandweerlui. Op die manier kunnen verwoestende bosbranden minder snel ontstaan.

Eeuwenoud gebruik

Het gebruik van gecontroleerde branden gaat al eeuwen terug naar de inheemse bevolking van Amerika. Zij gebruikten het voor de Europese kolonisatie om hun dorpen te beschermen in het droge seizoen.

De beelden zien er dus spectaculair en misschien zelfs een beetje sinister uit, maar zijn dat niet. Eerder deze zomer werden andere beelden van een gecontroleerde brand in Arizona uit 2020 al gebruikt om foute linken te leggen met de verwoestende branden in het Middellandse Zeegebied, zoals dpa reeds schreef.

Net als de beelden uit Californië werden de beelden uit Arizona onterecht gebruikt om twijfel te zaaien over de oorzaken van natuurbranden en de rol van klimaatverandering hierin. Hoewel het klopt dat vele van deze branden aangestoken zijn, schept klimaatverandering de ideale condities (hitte, droogte, ...) voor deze branden om in omvang toe te nemen en grote schade aan te richten.

(Stand van zaken: 01.09.2023)

Links

Facebookpost I en II (I en II gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Facebookpost Sacramento National Wildlife Refuge Complex (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Over Sacramento NWR (gearchiveerd)

Over management en conservatie in Sacramento NWR (gearchiveerd)

Over 'prescribed burns' (gearchiveerd)

US Fish and Wildlife Service over het gebruik van gecontroleerde branden (gearchiveerd)

Artikel Yale Environment 360 (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over gecontroleerde branden & rol klimaatverandering

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.