Geen echt plan

Dreigement over opdelen Brazilië kwam van buiten de NAVO

30.08.2023, 16:00 (CEST)

Kolonisatie, bezetting en onafhankelijkheidsstrijd leiden al eeuwen tot veranderende landsgrenzen. Breekt er nu in Brazilië een nieuw tijdperk aan door de NAVO? Nee, een loze bedreiging gaat rond.

Een kaart van Brazilië en een bericht op het platform X, het voormalige Twitter, moeten bewijs zijn voor een NAVO-voorstel om Brazilië op te delen. Het Zuid-Amerikaanse land zou in vijf staten opgedeeld moeten worden, omdat het weigert wapens aan Oekraïne te leveren. De verspreider van de kaart zou volgens berichten online de voorzitter van het Europees Ontwikkelingscomité van de NAVO zijn. Een opvallend voorstel. Dat zou toch voor veel woede zorgen? De NAVO heeft er dan ook niets mee te maken.

Beoordeling

Gunther Fehlinger is een Oostenrijker die online actief de lobby aanvoert om Oostenrijk en een aantal andere landen bij de NAVO aangesloten te krijgen. Hij werkt niet voor het bondgenootschap en kan dus ook niet namens de organisatie spreken. Op X is Fehlinger uitgesproken anti-BRICS en roept hij vaker op tot het opbreken van BRICS-landen, waar ook Brazilië bij hoort.

Feiten

Het sociale mediabericht van Gunther Fehlinger trekt de aandacht. Het werd sinds 25 augustus al 1,9 miljoen keer bekeken. Fehlinger haalt uit naar Luiz Inácio Lula da Silva, de president van Brazilië. In de tweet zegt hij niets directs over wapenleveringen aan Oekraïne. Het klopt wel dat Brazilië en Lula geen wapens of munitie leveren aan het Oost-Europese land. Lula uitte bovendien publiekelijk kritiek op landen die dit wel doen.

De kaart in Fehlingers bericht verdeelt Brazilië in vier staten, niet in vijf, zoals in de Nederlandse berichten staat. De afbeelding is met een reverse image search terug te leiden naar een bericht uit mei 2023 op het forum Reddit. Hij werd gedeeld in een subreddit waarin meer kaarten voor hypothetische scenario’s te vinden zijn. In de bijbehorende tekst zet de Redditgebruiker uiteen hoe hij het voor zich zou zien als in Brazilië een burgeroorlog zou uitbreken.

Wie is de bron?

Wie is deze Gunther Fehlinger, die dreigt Brazilië te ontmantelen? In zijn bio op X staat dat hij de voorzitter is van het 'Europese Comité voor NAVO-uitbreiding'. Dit betekent niet dat het een comité ván de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is. Op LinkedIn zegt Fehlinger de baas te zijn van een Oostenrijks comité voor NAVO-lidmaatschap. Voor beide varianten op de naam is geen website of een ander bewijs van bestaan te vinden. De comités zijn ook niet terug te vinden op de website van de NAVO.

Uit een biografie op de website van een conferentie blijkt dat Fehlinger uit Oostenrijk komt. Volgens een opiniestuk in de Times of Malta van vorig jaar is hij een Oostenrijkse econoom en pro-EU activist. Dit zou betekenen dat Fehlinger helemaal niet voor de NAVO kan werken. Alleen burgers van de 31 lidstaten kunnen bij de organisatie werken. Oostenrijk is geen lid van de NAVO, dus als Fehlinger zijn Oostenrijkse nationaliteit heeft gehouden, is dit geen optie. Het is in de regel niet mogelijk om een tweede nationaliteit naast de Oostenrijkse te hebben.

Het bericht waar nu ophef over ontstaat, is dus niet van de NAVO en Fehlinger kan niet namens deze organisatie het woord voeren. De Oostenrijker is erg actief op sociale media. Hij laat zich vaak in sterke bewoordingen negatief uit over BRICS, een internationaal samenwerkingsverband, en de uitbreiding hiervan. Oproepen tot het "ontmantelen" van landen is bijna dagelijkse kost op Fehlingers account. In een dag deed hij zo’n oproep over Afghanistan, de Verenigde Arabische Emiraten, India, Indonesië en Myanmar.

Er is niets wat erop wijst dat de oproepen van Fehlinger werkelijke gevolgen hebben. Hij werkt ook niet voor de NAVO.

(Stand van zaken: 30.08.2023)

Links


Facebookpost en Telegrampost (gearchiveerd hier en hier)

Bericht op X Fehlinger (gearchiveerd)

Kritiek Lula (gearchiveerd)

Kaart op Reddit (gearchiveerd)

Wat is een subreddit? (gearchiveerd)

R/imaginarymaps (gearchiveerd)

Profiel Gunther Fehlinger op X (gearchiveerd)

LinkedIn Günther Fehlinger (als enige sociale mediaprofiel met ü ipv u) (gearchiveerd)

Comités NAVO (gearchiveerd)

Over Fehlinger Malta Times, IME (gearchiveerd hier en hier)

Over werken bij NAVO en lidstaten (gearchiveerd hier en hier)

Over Oostenrijkse nationaliteit (gearchiveerd)

Over BRICS (gearchiveerd)

Andere tweets Fehlinger I, II, III, IV, V (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.