Nieuwe politieke partij

Facebookgroep voor fans van Omtzigt had eerst andere naam

28.08.2023, 19:00 (CEST)

Pieter Omtzigt doet met een nieuwe partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Of is de partij toch niet zo nieuw? Online gaat rond dat deze al in 2020 bestond. Hoe zit dat?

Nieuw Sociaal Contract, zo heet de partij die voormalig CDA-politicus Pieter Omtzigt in augustus 2023 aankondigde. Maar terwijl het overal als een nieuwe partij wordt gepresenteerd, is dat volgens berichten op sociale media een leugen (hier, hier en hier). De partij zou al sinds 18 februari 2020 bestaan. Dat is zelfs voor de 'functie elders'-rel in 2021 en het breken van Omtzigt met het CDA in datzelfde jaar. Het geleverde bewijs? Een Facebookgroep met de naam van de politicus en de nieuwe partij. Maar al snel blijkt de ontstane commotie onnodig.

Beoordeling

De berichten kloppen niet. De aangehaalde Facebookgroep is niet van Pieter Omtzigt of zijn partij. Het is "een supportgroep voor Omtzigt", opgericht door een fan. De groep bestaat sinds 18 februari 2020, maar uit de geschiedenis van de pagina blijkt dat de naam recent is gewijzigd. De groep is geen bewijs dat Nieuw Sociaal Contract al sinds 2020 bestaat. Volgens de partij zelf was de oprichtingsdatum 19 augustus 2023.

Feiten

Toen het kabinet-Rutte IV op 7 juli van dit jaar viel, was vrijwel direct de vraag: wat gaat Pieter Omtzigt doen? Het populaire Kamerlid splitste zich in 2021 af van het CDA en ging verder als eenmansfractie.

Op 20 augustus 2023 kwam Omtzigt met zijn beslissing en presenteerde hij de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Volgens een blogpost op zijn eigen website werd de partij de dag ervoor, op 19 augustus, officieel opgericht bij de notaris.

De partij is duidelijk nog in ontwikkeling. Zo ging de website een paar dagen na de aankondiging pas live, worden er nog druk kandidaat-Kamerleden geworven en zijn nog niet op alle onderwerpen standpunten geformuleerd. Allemaal tekenen dat de partij echt nog in de kinderschoenen staat.

Al bestaande fangroep

De Facebookgroep die online als bewijs wordt gepresenteerd is echt en de naam is momenteel inderdaad 'Nieuw Sociaal Contract – Pieter Omtzigt'. Het ziet er alleen naar uit dat dat niet de originele naam is. In de URL heet de groep namelijk 'Bestuurlijke vernieuwing en bestaanszekerheid'. Ook in het informatieblokje rechts komt die naam terug. Daar wordt duidelijk dat het hier niet om een pagina van Omtzigt of zijn partij gaat: "Bestuurlijke Vernieuwing & Bestaanszekerheid support groep - staat los van Pieter Omtzigt en zijn Nieuw Sociaal Contract, geheel op persoonlijke titel".

Door hieronder op 'meer informatie' te klikken, is meer te ontdekken over de geschiedenis van de groep. De Facebookgroep bestaat sinds 18 februari 2020, de datum die nu online verkeerd wordt geïnterpreteerd. Ook is te zien dat de groep hiervoor 'Bestuurlijke Vernieuwing – Pieter Omtzigt' heette en dat de naam kort geleden is veranderd. De knop 'meer weergeven' laat zien dat de naam in de afgelopen vier jaar vaker is veranderd (gearchiveerd screenshot van deze pop-up).

In de omslagfoto die bovenaan de groep staat, legt de beheerder uit dat de groep in februari 2020 werd opgericht om Femke Merel van Kooten-Arissen, Renske Leijten en Pieter Omtzigt te ondersteunen. De drie Kamerleden speelden belangrijke rollen in het onderzoek naar de toeslagenaffaire. Van het drietal zit alleen Omtzigt momenteel nog in de Tweede Kamer. Daarom focust de groep nu op hem. In de tekst staat ook dat de naam is gewijzigd nadat Omtzigt NSC presenteerde. Dat blijkt ook uit de naamsgeschiedenis.

De beheerder van de groep lijkt tot deze uitleg te zijn aangezet nadat de groep veel negatieve reacties kreeg. De mogelijkheid om te reageren is inmiddels uitgeschakeld.

De Facebookgroep is dus niet van NSC en de groep droeg niet altijd de huidige naam. Het kan dus niet als bewijs dienen dat de partij al sinds 2020 bestaat. Niets wijst erop dat NSC destijds al was opgericht. De jonge partij heeft momenteel geen Facebookpagina gelinkt staan in het rijtje sociale media onderaan de website. Pieter Omtzigt heeft wel een eigen pagina.

(Stand van zaken: 28.08.2023)

Links


Facebookposts I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Over 'functie elders' (gearchiveerd)

Val kabinet (gearchiveerd)

Over eenmansfractie Omtzigt (gearchiveerd)

Over oprichting partij I, II (gearchiveerd hier en hier)

Website NSC I, II (gearchiveerd hier en hier)

Over werving kandidaten en standpunten (gearchiveerd hier en hier)

Facebookgroep Nieuw Sociaal Contract - Pieter Omtzigt (gearchiveerd)

About-pagina (gearchiveerd, gearchiveerd screenshot)

Omslagfoto (gearchiveerd)

Over toeslagenaffaire (gearchiveerd)

Facebookpagina Pieter Omtzigt (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.