Geen geheime bijeenkomst

Conferentie in Maleisië ging over globalisme en complotten

17.08.2023, 13:28 (CEST)

Mysterie en geheimen intrigeren de mens. Maar in het geval van een bijeenkomst uit 2015 wordt het verhaal online spannender gemaakt dan het in werkelijkheid was.

Een zogenaamd gelekte video zou een geheime bijeenkomst van wereldleiders tonen, die allemaal hun handtekening onder 'het New World Order-verdrag' hebben gezet. Dat verhaal doet online de ronde. In de video spreekt een man over depopulatie en nieuwe wereldorde. Maar dat maakt de bijeenkomst geen geheim.

Beoordeling

De bijeenkomst in de video was niet geheim en ook niet specifiek voor wereldleiders. Het gaat om een conferentie in 2015 van de Maleisische Perdana Global Peace Foundation. Het thema was New World Order en er werd tijdens de conferentie door sprekers beweerd dat een geheime elite de wereld controleert. Dat is een bekende complottheorie waar geen bewijs voor is. De video is ook niet gelekt. De hele conferentie is te zien op de website van Perdana.

Feiten

In de video is Mahathir Mohamad te zien, een voormalig premier van Maleisië. Hij spreekt over de 'New World Order' en een intentie om de wereldbevolking te verkleinen, waarbij miljarden mensen zouden moeten sterven. Achter Mohamad staat een groot bord waar de context waarin hij spreekt uit af te leiden is. Het gaat om een internationale conventie over 'the New World Order', op 9 maart 2015.

Het gaat hier om een bijeenkomst van de Perdana Global Peace Foundation, waar Mohamad de oprichter van is. Naar eigen zeggen heeft de stichting één doel: het eindigen van oorlog.

Het eerste punt uit de bewering is zo al te ontkrachten: deze bijeenkomst was niet geheim en de video is ook niet gelekt. De bijeenkomst was aangekondigd en is in zijn geheel terug te kijken op de website en het YouTubekanaal van de stichting. Er werd de volgende dag ook over geschreven in de New Straits Times, een Engelstalige krant in Maleisië. De volledige speech van Mohamad is ook los op YouTube te vinden.

In een Facebookbericht van Perdana over de conferentie staat een samenvatting van de sprekers en onderwerpen die aan bod kwamen op 9 maart 2015. Behalve de destijds oud-premier worden er geen aanwezige wereldleiders genoemd. Ook wordt in het bericht duidelijk dat de conferentie tegen westerse politieke macht en tegen de zogenaamde New World Order was gericht.

Het is dus geen promotie van dit concept, maar een tegengeluid. Oprichter Mahathir Mohamad heeft ook een geschiedenis als het gaat om complotten en het geloof in een geheime elite. Dat blijkt ook uit het feit dat de Perdana-conferentie van 2012 ging over 9/11, waarbij theorieën werden gedeeld waarbij wat er die dag zou zijn gebeurd in twijfel werd getrokken.

Wereldleiders

Onder de sprekers op de conferentie waren dus geen andere wereldleiders. Er zijn ook geen foto’s in beeldbanken of nieuwsartikelen te vinden die bewijzen dat politieke leiders van destijds aanwezig waren.

Een reis naar Maleisië in maart 2015 staat niet op het schema van de Amerikaanse president Barack Obama. Chinees president Xi Jinping was op 9 maart van dat jaar in Beijing. Ook de Franse premier François Hollande was gewoon in zijn eigen hoofdstad, terwijl de Britse premier sprak op een school. Voor de Russische president Poetin stond in maart 2015 alleen een reis naar Kazachstan op de planning.

New World Order als complot

Mahathir Mohamad zegt in de video dat er een plan zou zijn om de wereldbevolking terug te brengen naar 1 miljard mensen. Er is geen enkel bewijs dat zo’n plan bestaat. Als dat wel zo was, dan faalt het flink. De wereldbevolking blijft gestaag groeien.

De theorie die centraal stond bij de conferentie, nieuwe wereldorde of New World Order, is al decennia oud. Het is een gekende complottheorie die meerdere dingen behelst, waaronder geheime depopulatieprogramma’s, reptielen die de wereld leiden en een machtige satanistische elite die aan de touwtjes zou trekken. Voor al die zogenaamde geheimen is geen bewijs en de theorie komt voort uit antisemitisme.

Dat er aan de woorden New World Order zulke grote complotten worden opgehangen, betekent niet dat ze daarnaast geen echte historische betekenis hebben. De term werd gebruikt na de Eerste Wereldoorlog, toen wereldleiders systemen probeerden op te zetten om zulke conflicten in de toekomst te voorkomen. Een 'New World Order-verdrag', waar in de Facebookpost van wordt gesproken, bestaat echter niet.

De term wordt nog steeds wel eens gebruikt, bijvoorbeeld door de Amerikaanse president Joe Biden in 2022. Dat doet stof opwaaien, maar is geen bewijs van het werkelijke bestaan van een geheime 'globale elite'. Ook de video op Facebook doet dat niet. Er was niets geheims aan en de sprekers op de bijeenkomst combineerden kritiek op westerse en anti-islamistische geopolitiek met een onbewezen complottheorie.

(Stand van zaken: 17.08.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Perdana en oprichter (gearchiveerd hier en hier)

Conferentie op website en YouTube (gearchiveerd hier en hier)

Conferentie in krant (gearchiveerd)

Speech Mahathir Mohamad op YouTube (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookbericht Perdana (gearchiveerd, klik op 'see more' voor volledige tekst)

Over Mahatmir Mohamad I en II (gearchiveerd hier en hier)

Obama, Xi, Hollande, Cameron en Poetin op 9 maart 2015 (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)

Wereldbevolking (gearchiveerd)

Over New World Order I en II (gearchiveerd hier en hier)

Geschiedenis NWO (gearchiveerd)

NWO door Joe Biden (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.