Online oplichting
Paardenbenen tellen levert geen prijzen op
16.8.2023, 12:24 (CEST)
Het is een geliefd spel op het internet: raadsels als winacties van supermarkten. Deze keer kun je bij de Albert Heijn waardebonnen van honderden euro's en "cadeauzakjes" winnen als je het juiste aantal paarden met maar drie benen in een afbeelding kunt herkennen. Maar zoals Deutsche Presse-Agentur (dpa) al vaker aantoonde, is bij zulke spellen voor gewone mensen niets te winnen. Alleen hackers gaan met de buit naar huis.
Beoordeling
Er valt niets te winnen bij dit spel. Het is een voorbeeld van phishing waarmee met clicks internetverkeer gecreëerd wordt.
Feiten
Wie denkt met het juiste antwoord te reageren op de post, krijgt direct een berichtje van de Facebookpagina. Daaruit blijkt dat je kans maakt om in de prijzen te vallen, maar je moet eerst het bericht in vijf Facebookgroepen en op je eigen profiel delen. Hier zouden al de alarmbellen moeten rinkelen, want dit is een geliefde methode van bedriegers om berichten snel op het internet te laten verspreiden.
Heb je dit gedaan, dan ben je nog maar één stap verwijderd van het prijzengeld en moet je je via deze website registeren. Op welke link je ook klikt, allemaal leiden ze naar een website waarop de browser Opera GX te downloaden valt. Dat is een internetbrowser, die speciaal voor gamers is ontwikkeld.
Deze oplichting blijkt dus geen klassiek voorbeeld van phishing. Daarbij wordt mensen direct gevraagd om persoonlijke informatie, zoals een emailadres, bankrekeningnummer of telefoonnummer te delen. Het lijkt eerder een manier om met clicks internetverkeer te creëren op de Opera GX website en nieuwe klanten te werven. Ook daar valt geld mee te verdienen, zo blijkt uit dit artikel van VICE.
Nog meer alarmbellen
Er zijn een aantal kenmerken waaraan de onbetrouwbaarheid van het bericht van 'Albert-Heijn NL' te herkennen zijn. Zo heeft de echte merknaam van Albert Heijn geen streepje tussen de twee namen.
Ook de Facebookpagina zelf is merkwaardig: deze bevat geen ander bericht dan de winactie, die op 2 augustus 2023 geplaatst werd. Verder heeft de pagina geen likes of volgers: onwaarschijnlijk voor een bekend bedrijf als de Albert Heijn. Ook heeft de pagina geen blauw verificatievinkje van Facebook.
De registratiepagina, waar je via de winactie komt, lijkt ook in geen enkel opzicht officieel, maar eerder knip-en-plakwerk van willekeurige afbeeldingen van de Albert Heijn. Ook de URL wekt argwaan: die begint met 'sites.google.com', wat erop wijst dat de pagina gemaakt is met een gratis service van Google. Vreemd, als het een website van een groot en bekend bedrijf zou zijn.
Echt van nep onderscheiden
Hoe kun je dan wel zeker weten of een pagina en posts echt zijn? In het voorbeeld van de Albert Heijn is het verstandig via de officiële website van de winkel door te klikken naar hun sociale media pagina's. Deze zijn doorgaans helemaal onderaan de startpagina te vinden.
De echte Facebookpagina 'Albert Heijn' waar je dan op terechtkomt, bestaat al sinds 2012 (zie onder 'Paginatransparantie'). Het heeft honderdduizenden volgers en likes en het blauwe verificatiesymbool. Van de winactie met paardenbenen tellen is geen spoor te vinden.
Op Facebookpagina's van lokale Albert Heijns - en dus niet het overkoepelende moederbedrijf - worden overigens soms ook échte winacties georganiseerd. Vaak valt er dan een wat kleiners te winnen, zoals hier en hier, niet een som geld van honderden euro's. Ook in deze gevallen is de echtheid van de actie vaak al via de betrouwbaarheid van de Facebookpagina te achterhalen. Bij twijfel kan altijd contact worden opgenomen met de lokale supermarkt.
(Stand van zaken: 16.08.2023)
Links
Facebookpagina Albert-Heijn NL (gearchiveerd)
VPNgids over phishing (gearchiveerd)
Factchecks dpa Action, Dirk, MediaMarkt
Registratiepagina (gearchiveerd)
Opera GX browser (gearchiveerd)
Over Opera GX browser (gearchiveerd)
Over verificatie op Facebook (gearchiveerd)
Over websiteservice Google (gearchiveerd)
Officiële website Albert Heijn (gearchiveerd)
Officiële Facebookpagina Albert Heijn (gearchiveerd)
Echte winacties lokale Albert Heijn's (gearchiveerd hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.