Ontbrekende context
Campagne tegen kinderprostitutie maar voor de helft gedeeld
11.8.2023, 11:54 (CEST)
Het zijn ongemakkelijke beelden om te zien: kleine kinderen openen voor het oog van de camera een doos waarin een seksspeeltje zit, en raden vervolgens waarvoor het voorwerp zou dienen. Uit hun antwoorden (deegroller, flessenopener, vliegenmepper) wordt duidelijk dat ze nog geen benul hebben van deze seksuele voorwerpen. De video lokt dan ook verontwaardiging uit op sociale media. Gebruikers vinden dat de beelden te ver gaan en kinderen seksualiseren. Ook buiten het Nederlandstalige taalgebied wordt de video gedeeld, met als teneur dat men op de Nederlandse televisie kinderen seksualiseert. Maar hier wordt niet het hele verhaal verteld.
Beoordeling
De online gedeelde beelden vormen maar de helft van een video uit een campagne tegen kinderprostitutie. Door alleen de eerste 30 seconden te delen valt essentiële context en de boodschap van de campagne weg. De video werd verspreid door Free A Girl, een stichting tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Het maakte geen deel uit van een live televisieprogramma.
Feiten
Met behulp van Reverse Image Search is de oorsprong van de beelden snel terug te vinden. Ze komen uit een campagne van de organisatie Free A Girl en dateren al van 2017. Ook toen deden de beelden veel stof opwaaien en werd er in de Nederlandstalige en internationale media over de campagnebericht.
De beelden maken geen deel uit van een televisieprogramma. De kinderen in beeld waren ook niet live op televisie te zien als een vorm van entertainment. De video werd online verspreid door Free A Girl, een organisatie die strijdt tegen kinderprostitutie. Momenteel is de video niet meer terug te vinden op het Youtubekanaal van de organisatie. Wel is de video nog te vinden op het Vimeokanaal van Free A Girl (inloggen vereist).
Kinderprostitutie in Azië
De originele campagne (waarschuwing: schokkende beelden) is dubbel zo lang als de video die nu gedeeld wordt op sociale media. Het tweede deel, dat nu niet gedeeld wordt op sociale media, maakt duidelijk dat deze video helemaal niet tot doel heeft kinderen te seksualiseren. Integendeel, de campagne klaagt het juist aan.
In het eerste deel zijn Nederlandse kinderen te zien die geen benul hebben van wat de seksuele implicatie is van de voorwerpen die ze uitpakken. Maar het tweede deel toont een Aziatisch kinderbordeel, waar gedwongen seksuele handelingen een realiteit zijn voor meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Waar deze Nederlandse kinderen (gelukkig) nog geen weet van hebben, is voor sommige Aziatische leeftijdsgenootjes de harde realiteit, is de boodschap.
Dat de beelden erg shockerend zijn en reactie uitlokken, was de bedoeling van de initiatiefnemers. Op die manier proberen ze de problematiek van kinderprostitutie in Azië dicht bij het Nederlandse publiek te brengen. De organisatie legt er wel de nadruk op dat de Nederlandse kinderen die meespelen in de campagne goed begeleid werden. Een door RTL geïnterviewde pedagoog geeft ook aan dat de (geanonimiseerde) kinderen geen weet hebben van de betekenis van de voorwerpen, en er dus ook geen last aan overhouden. Wel is het volgens de pedagoog belangrijk dat de kinderen weten waaraan ze meegewerkt hebben.
Ook over de volledige video valt te discussiëren of het moreel aanvaardbaar is; wat ook gebeurde toen die uitkwam. Door maar de helft van de beelden te tonen, valt echter de boodschap en belangrijke context weg. Dat leidt ertoe dat een campagne tegen de seksualisering van kinderen van een particuliere organisatie online gedeeld wordt alsof de beelden zouden aantonen hoe jonge kinderen live op de Nederlandse televisie worden geseksualiseerd.
(Stand van zaken: 11.08.2023)
Links
Twitterbericht I & II, Facebookbericht I & II, Telegrambericht (gearchiveerd hier, hier, hier, hier en hier)
Reverse Image Search (gearchiveerd)
Artikels RTL, Daily Mail, De Telegraaf & HLN over campagne (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.