Geen overgave te zien in video

Gevangenenruil tussen Oekraïense leger en Wagnergroep

31.07.2023, 14:41 (CEST)

De witte vlag is een symbool van vrede en overgave. Beelden van tanks en soldaten met witte vlaggen zouden Oekraïense soldaten tonen die zich overgeven, maar dat blijkt niet echt te kloppen.

Een modderige weg, twee rijen aan soldaten en tanks met witte vlaggen. Dronebeelden van deze scène zouden tonen hoe Oekraïense soldaten zich nu "zonder slag of stoot" overgeven aan het Russische leger. De beelden worden gedeeld op sociale media, maar is dat ook echt wat er te zien is?

Beoordeling

De video toont een gevangenenruil tussen het Oekraïense leger en de Wagnergroep die op 25 mei 2023 plaatsvond. Daarbij keerden 106 Oekraïense soldaten terug naar Oekraïne in ruil voor een onbekend aantal Russische soldaten.

Feiten

Een reverse image search van de video leidt naar het YouTubekanaal van de Britse krant The Telegraph. Zij postten beelden van dezelfde scène op 26 mei 2023 met bijhorend artikel. Daaruit blijkt dat het gaat om een gevangenenruil tussen het Oekraïense leger en de Wagnergroep.

Met de trefwoorden 'gevangenenruil' en 'Wagner' in het Oekraïens zijn er verschillende Oekraïense nieuwsbronnen te vinden over de gebeurtenis. Zowel Oekraïens president Zelensky als zijn stafchef Andriy Yermak berichtten over de ruil op Telegram. Ook het Oekraïense coördinatiehoofdkwartier voor de behandeling van krijgsgevangenen postte een bericht erover op Telegram. Er zijn ook verschillende Oekraïense nieuwsartikelen over te vinden.

Gevangenenruil in 2023

Op 25 mei 2023 keerden 106 Oekraïense soldaten die vochten in Bachmoet via de ruil terug naar huis. Ook de lichamen van twee buitenlanders werden gerepatrieerd. Hun kisten, gedrapeerd met een Amerikaanse en Turkse vlag, zijn te zien omstreeks 1:45 in de video van The Telegraph. Hoeveel Russische soldaten betrokken waren bij de ruil lijkt niet bekend te zijn gemaakt.

Op YouTube zijn eveneens beelden van de ruil te vinden, gepost door een Oekraïense soldaat. De badge die rechtsboven aan de beelden is toegevoegd, is die van de 93e Gemechaniseerde Brigade. De video komt visueel overeen met de beelden gedeeld door The Telegraph en de video op Facebook. Dat is te zien in de vorm van de weg, met de lichte bocht en zijweg met plassen.

Ook vanuit Russische hoek werd bericht over de ruil. Zo is er een Telegrambericht van de Russische Commissaris voor Mensenrechten Tatiana Moskalkova. Het aantal geruilde gevangenen wordt daar niet vermeld, enkel dat de Wagnergroep de ruil uitvoerde. Er is eveneens een Russisch blogartikel dat wél meer informatie geeft, dat overeenkomt met de berichtgeving in zowel Oekraïense als westerse media. Kortom: hoewel er witte vlaggen in de video te zien zijn, tonen de beelden geen Oekraïense overgave.

(Stand van zaken: 31.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Video op YouTubekanaal van The Telegraph (gearchiveerd)

Video op YouTubekanaal van Oekraïense soldaat (gearchiveerd)

Artikel The Telegraph (gearchiveerd)

Over de Wagnergroep (gearchiveerd)

Bericht president Zelensky op Telegram (gearchiveerd)

Bericht Andriy Yermak op Telegram (gearchiveerd)

Bericht Coördinatiehoofdkwartier voor de behandeling van krijsgevangenen op Telegram (gearchiveerd)

Bericht Russische Commissaris voor Mensenrechten op Telegram (gearchiveerd)

Artikel Pravda over de gevangenenruil (gearchiveerd)

Artikel Liga.net (gearchiveerd)

Artikel Novynarnia (gearchiveerd)

Russisch blogartikel over de ruil (gearchiveerd)

Badge van de 93e Gemechaniseerde Brigade (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.