Bewerkt geluid

Video legt Biden onterecht ongepaste opmerking in de mond

18.07.2023, 14:09 (CEST)

Een extra geluidsspoor over een video leggen; met het juiste programma is het zo gebeurd. En dan kan je personen op beeld dingen laten zeggen, die in het echt nooit over hun lippen zijn gekomen.

Een kind sexy noemen is in geen enkele situatie gepast. Als de president van de Verenigde Staten het doet, wordt het nog een stuk problematischer. Een video waar net dat te zien en te horen zou zijn, doet nu online de ronde. Gaat president Biden hier enorm over de schreef of is hij het slachtoffer van een goedkope vervalsing? 

Beoordeling

De beelden zijn ingezoomd, waardoor de context verdwijnt en wat Biden tegen het kind zegt is achteraf toegevoegd. In de originele opname is dit niet te horen.

Feiten

De video die de ronde doet is behoorlijk bewerkt. Het origineel is namelijk op TikTok terug te vinden. Op 9 juni bezocht Biden Fort Liberty in North Carolina en ging met militairen en hun families op de foto. Op diezelfde dag plaatste iemand een video op TikTok van Biden die een geheim in het oor van haar kind fluistert. 

Dat deze video het origineel is, valt af te leiden uit het feit dat de moeder in de video met Biden ook zichzelf filmt in andere video's van dit account. Wat meteen opvalt in de originele video is dat op het moment dat Biden zogezegd het kind 'sexy' zou noemen, rond 0:08, dat helemaal niet te horen is. 

Dat geluid is dus achteraf toegevoegd. Deutsche Presse-Agentur (dpa) controleerde een tijdje geleden al eens dezelfde beelden. Toen waren op dat moment in de video snuifgeluiden toegevoegd. Wat Biden juist in het oor van de baby fluistert is niet helemaal duidelijk. De moeder zelf dacht dat het wat onzinnigs, zonder betekenis was.

Ook is de originele versie veel minder ingezoomd is dan degene die online de ronde doet, waardoor de context veel duidelijker is. Er staan veel mensen dichtbij en niemand lijkt de handelingen van Biden vreemd te vinden. Ook andere beelden van het moment, van wat verder opgenomen (vanaf 8:56), bevestigen dat er niet veel aan de hand was, behalve wat onschuldig gespeel van Biden met de baby, te zien aan de reactie van de omstanders. 

Door in te zoomen, krijgt de kijker niet de juiste context van het moment mee. Hierdoor wordt de toegevoegde zin 'geloofwaardiger' voor een onbevangen kijker. Het is dus een bewuste manipulatie om Biden in een slecht daglicht te plaatsen. 

(Stand van zaken: 18.07.2023)

Links

Facebookbericht I & II (gearchiveerd hier en hier, gearchiveerde video)

TikTokvideo I (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel AP (gearchiveerd)

TikTokvideo II (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factcheck dpa

Gearchiveerde reactie moeder

Andere beelden, zelfde moment (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.