Ongegrond gerucht

Spaanse minister nam de auto naar klimaatbijeenkomst

14.07.2023, 13:14 (CEST)

Korte vluchten met een privéjet: milieuvervuilend en dus geen goed gedrag voor een klimaatminister. Maar goed dan ook dat Spaans minister Ribera de auto nam naar een klimaatvergadering.

De schone schijn hoog houden: daar zou de Spaanse minister voor ecologische transitie wat van kunnen. Ze zou een privéjet genomen hebben naar een klimaatconferentie, om dan met de limo richting de ontmoetingsplek te gaan alvorens 100 meter voor de deur over te stappen op de fiets om zo toe te komen. Een video van die aankomst wordt volop gedeeld op sociale media. Een knap staaltje politieke hypocrisie, of is er wat anders aan de hand?

Beoordeling

Teresa Ribera, Spaans minister voor ecologische transitie, nam de auto naar de bijeenkomst van EU-klimaatministers. Dat vond plaats in Valladolid, in Spanje. Het laatste stukje deed ze met de fiets omdat de bijeenkomst plaatsvond in een verkeersvrije zone.

Feiten

De Noord-Spaanse stad Valladolid was de scène voor een informele bijeenkomst van EU-klimaatministers op 10 juli. Als Spaans minister voor ecologische transitie kon Teresa Ribera daar dus niet ontbreken.

De beelden van haar aankomst daar lokten echter vele negatieve commentaren uit, binnen en buiten Spanje. Ze zou namelijk eerst een privévliegtuig, het regeringsvliegtuig Falcon T.18-3, genomen hebben om dan de aankomst op de fiets in scène te zetten. Het gerucht ontstond bij een Spaans parodieaccount op Twitter, zo achterhaalden de factcheckers van Maldita. Vooral vanuit rechtse hoek kreeg het verhaal veel bijval.

Onmogelijke tijdlijn

De Spaanse regeringsvliegtuigen en hun bewegingen worden bijgehouden op een website. Op 10 juli steeg het vliegtuig Falcon T.18-3 omstreeks 10u57 op in Madrid om te landen in Valladolid omstreeks 11u38. Er vloog dus wel degelijk een privéjet naar Valladolid, maar minister Ribera kon maar moeilijk aan boord zijn.

Ze was op dat moment namelijk al aanwezig op de bijeenkomst, zoals een video van het lokale radiostation COPE aantoont. De tweet met video werd gepubliceerd om 10u13, nog voor de Falcon opsteeg in Madrid. Om 10u37 deelde het Twitteraccount van het ministerie van ecologische transitie een foto van Ribera op de fiets. Niemand kan op twee plaatsen tegelijk zijn, en Ribera was 's ochtends dus niet in de lucht maar al in Valladolid.

Ze was dus niet aan boord van het regeringsvliegtuig, maar wat deed dat vliegtuig dan in Valladolid? Dat was leeg en voerde oefeningen uit, zo bevestigde de Spaanse luchtmacht aan de factcheckers van Newtral. Zij vonden ook een fout in de trackingwebsite van het vliegtuig: het landde nooit effectief in Valladolid maar deed er wel oefeningen laag bij de grond boven de luchthaven.

Met de auto naar Valladolid

Minister Ribera nam dus niet het vliegtuig, maar hoe ging ze dan wel naar de klimaatbijeenkomst in Valladolid? Met de hybride auto, zo bevestigde ze zelf op Twitter. Ze nam de fiets van het hotel naar de vergaderplaats omdat de laatste 100 meter afgesloten waren voor verkeer. Er zijn nog auto's te zien in de beelden. In haar tweet spreekt Ribera ook over het feit dat haar entourage, zoals kabinetsmedewerkers of beveiliging, altijd met haar meegaan welke transport ze ook neemt. Ook haar ministerie tweette dat er geen vliegtuig aan te pas kwam.

Kortom, tussen de tijdlijn die onmogelijk is en haar eigen ontkenning staat het dus vast dat minister Ribera een vliegtuig noch een limo naar de EU-klimaatbijeenkomst nam.

(Stand van zaken: 14.07.2023)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Tweet ministerie van Ecologische Transitie (gearchiveerd)

Tweet Teresa Ribera (gearchiveerd)

Over Teresa Ribera (gearchiveerd)

Vergadering klimaatministers EU in Valladolid (gearchiveerd)

Factcheck Maldita (gearchiveerd)

Factcheck Newtral (gearchiveerd)

Artikel El Diario (gearchiveerd)

Artikel Diario de Valladolid (gearchiveerd)

Tweet Spaans parodieaccount (gearchiveerd)

Tweet COPE Valladolid (gearchiveerd)

Vlucht Falcon Madrid-Valladolid 10 juli 2023 (gearchiveerd)

Tweet ministerie van ecologische transitie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.