Geen link met Franse rellen

Video toont filmopnames Fast & Furious in Ohio in 2016

04.07.2023, 12:16 (CEST)

Verschillende auto's die hoog uit een gebouw op straat worden geduwd: het zouden beelden uit Frankrijk zijn. Alleen blijkt het meer met Hollywood dan met Frankrijk te maken te hebben.

Een wazige video van auto's die uit een parkeergarage te pletter storten op straat en in vlammen uitbarsten, wordt gedeeld op sociale media. Het zouden beelden uit Frankrijk zijn, waar het al dagen onrustig is nadat een tiener werd doodgeschoten door politie tijdens een verkeerscontrole. "Dit is Frankrijk waar immigranten auto's uit parkeergarages gooien." Maar is het dat echt?

Beoordeling

De beelden dateren uit 2016 in Cleveland, Ohio. Daar vonden destijds de filmopnames van de achtste Fast & Furious-film plaats. Er is geen enkele link met de huidige onrust in Frankrijk.

Feiten

Een reverse image search van de video levert direct een resultaat op over de herkomst: filmopnames voor de achtste Fast & Furious film. Een verdere zoekopdracht via Google brengt de rest van het verhaal aan het licht.

Deze actiescène werd in 2016 gefilmd in Cleveland, Ohio. Cleveland staat in voor New York in de film. Op 3 juni 2016 postte een buurtbewoner een video van de opnames op Imgur. Die beelden zijn een match voor de video die nu wordt gedeeld. Destijds werden er verschillende nieuwsartikels gewijd aan de indrukwekkende beelden.

De exacte locatie is ook terug te vinden op Google Maps, zoals gedeeld door BBC-journalist Shayan Sardarizadeh op Twitter. De vijf verdiepingen, met gebogen ramen op de eerste verdieping, zijn duidelijk te herkennen op de Halle Bros. parkeergarage aan Prospect Avenue East 1122 in Cleveland. Kortom, de beelden hebben helemaal niets te maken met de huidige onrust in Frankrijk.

(Stand van zaken: 04.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd en gearchiveerde video)

Tweet Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Fast & Furious 8 op IMDB (gearchiveerd)

Video op Imgur (gearchiveerd)

Artikel cleveland.com over de opnames (gearchiveerd)

Artikel Metro over de opnames (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.