Foto uit Turkije

Verhaal baby Jasleen opgesmukt met foute details en beeld

26.6.2023, 18:00 (CEST)

Om geld te verdienen aan reclame, moet een website lezers lokken, bijvoorbeeld via 'clickbait': spectaculaire foto's en titels die mensen doen klikken op een link. De inhoud is dan minder belangrijk.

De website 'Filmpje Van De Dag' lokt Facebookgebruikers met een artikel over een enorme baby, met bijbehorende spectaculaire foto. In het artikel wordt het verhaal verteld van baby Jasleen, die op kerstdag geboren werd in Leipzig. Alleen kloppen er behoorlijk wat details niet. En de foto lijkt ook niet bij het verhaal te passen.

Beoordeling

Het artikel combineert een foto en een verhaal die niets met elkaar te maken hebben. Het verhaal van baby Jasleen verteld door Filmpje Van De Dag bevat ook meerdere feitelijke fouten. 

Feiten

Hoewel Filmpje Van De Dag in juni 2023 nog steeds Facebooklinks naar het artikel plaatst, staat het al vier jaar op de website. Het verhaal van baby Jasleen is echter nog ouder: ze werd in Leipzig geboren in 2013. Daarover berichtten toendertijd ook Nederlandse en Belgische nieuwswebsites. 

Dat Filmpje Van De Dag de feiten wat verdraait, wordt dan ook snel duidelijk. Zo werd Jasleen helemaal niet op kerst geboren. Haar verjaardag is 25 juli, niet 25 december. Maar er klopt wel meer niet aan het artikel. Jasleen woog namelijk geen 8 maar 6,1 kg bij de geboorte.

De gemiddelde Duitse baby weegt, net zoals de gemiddelde Nederlandse baby, 3,5 kg bij de geboorte. Jasleen was dan ook de zwaarste Duitse baby ooit, tot de geboorte van Leander in 2020. Hij woog 6,7 kg bij de geboorte. Zowel bij Jasleen als Leander was het hoge geboortegewicht te wijten aan zwangerschapsdiabetes van de moeder.

Voor zover bekend werd de zwaarste baby ooit bij de geboorte volgens het Guinness World Record book in 1955 geboren in Italië; een jongen die 10,2 kg woog.

Foto uit Turkije

Foto's van een pasgeboren Jasleen zijn online wel terug te vinden. De foto die bij de Facebooklink naar het artikel van Filmpje van de dag staat, is echter helemaal niet Jasleen. 

Met behulp van Reverse Image Search ontdekte Deutsche Presse-Agentur de foto op de Instagram- en Facebookpagina van een Turkse gynaecoloog, tussen foto's van allemaal andere kinderen die door deze gynaecoloog ter wereld werden gebracht. De foto die door Filmpje Van De Dag werd gebruikt, staat sinds januari 2017 op de sociale media van de arts.

Uit niets in het bijschrift op Instagram of Facebook blijkt dat de baby op deze foto Jasleen zou zijn. Het lijkt eerder een baby te zijn die de gynaecoloog in januari 2017 ter wereld bracht in zijn kliniek in Istanboel. De baby op de foto ziet er wel degelijk groot uit voor een pasgeborene. Dat de gynaecoloog trots is dat deze bevalling goed gelukt is, blijkt ook wel uit het feit dat deze foto op Instagram zijn profielfoto is, en op Facebook zijn hoofdingsfoto. Over het gewicht van deze baby geeft de gynaecoloog echter niets mee. 

(Stand van zaken: 26.06.2023)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

Artikel Filmpje Van De Dag (gearchiveerd)

Artikel NOS en HLN (gearchiveerd hier en hier)

Artikel t-online (gearchiveerd)

Gewicht baby bij de geboorte Nederland en Duitsland (gearchiveerd hier en hier)

Artikel RTL (gearchiveerd)

Zwangerschapsdiabetes (gearchiveerd)

Guinness World Record Book (gearchiveerd)

Foto Jasleen bij Alamy (gearchiveerd)

Instagram- en Facebookfoto dr. Uzun (gearchiveerd hier en hier)

Foto's van dr. Uzun (gearchiveerd)

Cihan Tip Merkezi (gearchiveerd)

Instagramprofiel dr. Uzun (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.