Argwaan lijkt ongegrond

Oud bericht over priklocatie in Brabant gaat opnieuw rond

21.06.2023, 18:16 (CEST)

Een screenshot is snel gemaakt. Zo kan dan ook een gerucht een volledig eigen leven op sociale media gaan leiden, en op onverwachte momenten weer opduiken

De laatste coronabeperkingen zijn inmiddels al maanden opgeheven, maar op sociale media vinden berichten over een zogenaamde nieuwe fase in de "plandemie" nog gretig bijval. Volgens dit veelgedeelde bericht zouden de Brabanthallen in Den Bosch voor de komende herfst al afgehuurd zijn door de GGD, die tijdens de pandemie veel prikken zette. "Nou dan weet je het wel" en "daar gaan we weer", klinkt het cynisch. Is deze argwaan wel ergens voor nodig?

Beoordeling

Het gedeelde bericht is van vorig jaar, en zegt dus niets over de situatie van komende herfst. Voor deze herfst staan al veel evenementen op de agenda. In de herfst van 2022 gebruikte de GGD de Brabanthallen inderdaad als priklocatie, maar vonden tegelijkertijd gewoon evenementen plaats.

Feiten

De evenementlocatie de Brabanthallen in Den Bosch is deze herfst gewoon te huur voor evenementen. De locatie is voor deze herfst al goed volgeboekt, blijkt uit de agenda op de website.

Het gedeelde screenshot dat online nu stof doet opwaaien, blijkt een bericht van vorig jaar - uit de zomer van 2022 - te zijn. De originele post is niet meer op Facebook te vinden, noch in de internetarchieven. Berichten op Twitter kunnen wel laten zien dat het verhaal minstens sinds augustus 2022 rondgaat.

De Facebookgebruiker die het bericht plaatste heeft het naar alle waarschijnlijkheid verwijderd en plaatste op 2 augustus dit bericht, wat een reactie op zijn verwijderde en virale post lijkt te zijn. Maar, klopte zijn verhaal in 2022 dan wel?

Brabanthallen als priklocatie

De GGD gebruikte tijdens de coronapandemie de Brabanthallen een aantal keer als priklocatie. Onder andere tijdens een groot deel van 2021, toen de eerste vaccinatierondes in ons land begonnen.

Meer dan 1,5 jaar later - vanaf september 2022 - werd een ruimte in de hallen wederom ingezet om te prikken, ditmaal met name voor herhaalprikken. Een groot deel van de hallen was wel gewoon beschikbaar voor evenementen, zoals deze kaart op de Facebookpagina van de hallen aantoont. De GGD prikte in de oranje ruimte.

Ook uit de gearchiveerde agenda van de Brabanthallen blijkt dat tijdens de herfst van 2022 evenementen plaatsvonden. De bewering dat de hele hallen dus zouden zijn afgehuurd door de GDD klopte zowel toen als nu niet.

Eind december 2022 sloot de GGD overigens de priklocatie in de Brabanthallen, omdat de andere locaties uit de omgeving genoeg capaciteit voor de vraag naar prikken hadden.

Coronavirus geen pandemie meer

De regering liet in maart dit jaar alle corona-adviezen los. Dat betekent dat mensen zich niet meer hoeven te testen bij klachten of in isolatie moeten na een besmetting. Het virus wordt al een tijdje niet meer als pandemie gezien, maar als endemisch.

Iedereen die sinds september 2022 een herhaalprik heeft gehaald, is momenteel nog voldoende beschermd tegen COVID-19, aldus de Rijksoverheid. Of een nieuwe ronde herhaalprikken nodig is, hangt ervan af hoe het coronavirus zich ontwikkelt, is op de website te lezen (onder derde uitklapbalk).

De toekomst laat zich vanzelfsprekend niet voorspellen, maar met de informatie die momenteel voorhanden is, is het dus onwaarschijnlijk dat de GGD deze herfst weer in de Brabanthallen gaat prikken.

(Stand van zaken: 21.06.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Agenda Brabanthallen (gearchiveerd juni 2023, gearchiveerd sept. 2022)

Tweets 2022 I & II (gearchiveerd I & II)

Tweede bericht Facebookgebruker (gearchiveerd)

Brabanthallen als priklocatie 2021 (gearchiveerd)

Rijksoverheid - coronavirus tijdlijn (gearchiveerd)

Herhaalprikken v.a. september 2022 (gearchiveerd)

Facebookpost en kaart Brabanthallen november 2022 (gearchiveerd)

Artikel Brabants Dagblad (gearchiveerd)

Rijksoverheid - loslaten corona-adviezen (gearchiveerd)

NOS artikel pandemie-endemie (gearchiveerd)

Rijksoverheid - advies coronaprik (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.