Geen kinderboek

Humoristisch boek over swingers is voor volwassenen

16.06.2023, 17:54 (CEST)

Kinderboeken komen in alle vormen en maten. Maar is er ook echt een boek dat aan kinderen uitlegt wat swinging is? Klinkt wat bizar om waar te zijn en dat is het ook.

'Mom and dad's swinger party'. Dat zou de titel van een kinderboek zijn. Een video waarin door het boek wordt gebladerd wordt verontwaardigd gedeeld op Facebook. Swingen is niet enkel een schommel of een jazzstijl, maar ook het ruilen van seksuele partners. Maar ligt dit boek echt op de kinderafdeling van de boekenwinkel?

Beoordeling

Het boek is echt, maar niet voor kinderen. Het is een boek voor volwassenen van een Canadese komiek.

Feiten

De titel en auteur van het boek zijn duidelijk zichtbaar in de video en één simpele zoekopdracht in Google brengt de waarheid gelijk aan het licht. Het boek is echt, maar helemaal niet voor kinderen.

Het boek is er één in een reeks van satirische boeken voor volwassenen van Canadese komiek Brad Gosse. Dat het niet echt voor kinderen is staat duidelijk aangegeven op zijn verkopersprofiel op Amazon: "Brad's boeken zijn voor volwassenen die houden van zwarte humor, ongepaste grapjes en die niet moeten hebben van politieke correctheid."

Op Amazon staat het boek onder 'humor', terwijl bij Britse boekenhandelaar Waterstones het onder 'hedendaagse fictie' staat. Dus niet op de kinderafdeling, met andere woorden. De video die wordt gedeeld van het boek komt oorspronkelijk van TikTok. In het onderschrift staat in grote letters "dit is een parodieboek voor volwassenen". Gosse zelf gaf in een tweet al kort maar bondig zijn mening over de ontstane ophef rondom zijn boeken: "als je denkt dat dit effectief boeken voor kinderen zijn, zou je niet mogen gaan stemmen."

(Stand van zaken: 16.06.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Website Brad Gosse (gearchiveerd)

Boek via de website van Gosse (gearchiveerd)

Boek via Amazon (gearchiveerd)

Boek via Waterstones (gearchiveerd)

Verkopersprofiel van Brad Gosse op Amazon (gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Tweet Brad Gosse (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.