Geen rantsoenering

Duitsers kunnen nog steeds à volonté vlees eten

15.06.2023, 17:33 (CEST)

Blijft de BBQ in Duitse huishoudens deze zomer koud door een nieuwe rantsoenering van de vleesconsumptie? Haal de houtskool al maar boven, want het is niets meer dan een fout gerucht.

Slecht nieuws voor Duitse vleeseters? Vanaf nu zouden ze nog maar 10 gram vlees per dag mogen consumeren en dat terwijl de gemiddelde Duitser een kilo vlees per week eet. Die berichten zijn te lezen op sociale media. Dat klinkt als een zeer grote verandering: maar klopt er ook wat van?

Beoordeling

Dit is slechts een gerucht, dat bevestigde het Ministerie van Landbouw en Voeding. Het foute gerucht kwam er naar aanleiding van een onderzoek naar het herformuleren van de voedingsrichtlijnen, een proces dat nog steeds loopt en niet bindend is.

Feiten

Het Duitse volk is er nog altijd een van vleeseters. Vorig jaar werd er gemiddeld 52 kilogram vlees per persoon gegeten. Dat is het laagste aantal sinds de metingen begonnen in 1989 maar het komt nog steeds neer op ongeveer 1 kilogram per week.

Dat is te veel volgens de Duitse Voedingsvereniging (BGE). Hun richtlijn is om vlees te eten in "kleine porties en niet elke dag". Ze raden een maximum van 600 gram per persoon per week aan. Dat is een significant kleinere hoeveelheid dan de reële gemiddelde consumptie maar wel enkel een advies.

Nieuwe voedingsrichtlijnen

De huidige voedingsrichtlijnen worden momenteel onder de loep genomen na een beslissing van de federale regering. Dat leidde in Duitsland tot ophef en berichten over het rantsoeneren van vlees.

Nochtans zijn het niet zozeer de voedingsrichtlijnen zelf die worden herbekeken, maar eerder de wetenschappelijke methode op basis waarvan het advies wordt gemaakt, laat woordvoerster Antje Gahl van DGE weten aan Deutsche Presse-Agentur. Dat proces is ook nog niet voltooid, aldus Gahl.

Het Ministerie van Landbouw en Voeding reageerde via Twitter op de geruchten. Een vleesrantsoenering wordt weggezet als "absolute nonsens". "Iedereen kan zo veel vlees en worsten kopen als die wil en dat verandert niet. We bevelen een goed, gezond, gebalanceerd dieet aan."

(Stand van zaken: 15.06.2023)

Links

Facebookpost I en II (hier en hier gearchiveerd)

Statistieken vleesconsumptie Federaal Bureau voor Agricultuur en Voedsel (gearchiveerd)

Richtlijn vleesconsumptie DGE (gearchiveerd)

Artikel over de geruchten in Lebensmittelzeitung (gearchiveerd)

Persbericht federale regering voedingsstrategie (gearchiveerd)

Tweet Ministerie van Landbouw en Voeding (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.