Kunstenaar verbaast internet

3D-animatie voorzag Arc de Triomphe van enorme regenboog

06.06.2023, 13:27 (CEST), laatst geüpdate: 06.06.2023, 13:43 (CEST)

Voor de Pride-maand zijn er allerlei versieringen te zien op straat. Ook de Arc de Triomphe in Parijs zou zijn uitgerust met een gigantische regenboog. Alleen blijkt dat niet écht het geval.

Juni is Pride-maand en voor de gelegenheid zou de Arc de Triomphe in Parijs zijn uitgerust met een regenboog die zich om en door het monument heen krult. Een video van de installatie wordtgedeeld op sociale media. Maar is dat echt wat toeristen in Parijs kunnen zien?

Beoordeling

De regenboog staat er niet echt, maar is een staaltje 3D-animatie van een Amerikaanse kunstenaar die in Parijs woont.

Feiten

Een reverse image search van een screenshot uit het filmpje leidt naar het werk van Ian Padgham, een Amerikaanse artiest die in Frankrijk woont. Hij deelde de animatie op Instagram met het onderschrift 'Arc-en-ciel de Triomphe'. In de comments zijn er wel meer mensen die twijfelen of de regenbooginstallatie er nu staat of niet.

En nee, het staat er niet echt. Op Twitter bevestigde Padgham in een reactie op iemand die zijn werk deelde dat de video het resultaat is van "3D-animatie en veel details die met de hand bewerkt zijn". Het is geen AI, maar zorgde wel voor evenveel verwarring online.

In een interview met Frans persagentschap AFP reageert Padgham op de online commotie. "Ik ben altijd verbaasd over het aantal mensen die mijn video's voor waar nemen", zegt hij. "Maar het is niet mijn doel om mensen voor de gek te houden." Hij zegt dat hij "het belang van liefde en begrip" wou aantonen.

Dat de installatie er niet écht staat, is ook te zien op een livestream van de Arc de Triomphe. Het iconische Parijse monument is er zonder regenboog te zien.

(Stand van zaken: 06.06.2023)

Links

Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Livestream van de Arc de Triomphe (gearchiveerd)

Tweet Ian Padgham (gearchiveerd)

Instagram Ian Padgham (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Interview Ian Padgham (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.