Kunst met protest verward

Wuppertal kleurde bont tijdens een lange dansopvoering

25.05.2023, 11:44 (CEST)

Moderne kunst en sociale media zijn niet altijd elkaars beste vriend: online geven mensen maar al te graag hun eigen interpretatie van kunst, wat soms simpelweg in nepnieuws uitmondt.

"Wat een mafklappers", valt in de commentaren bij deze video van wild bewegende mensen te lezen. Volgens de bijbehorende Facebookpost zouden in het filmpje klimaatactivisten te zien zijn, die de stad vuil maken met hun kleurenpoeders. Zien we hier een nieuwe vorm van expressionistisch klimaatprotest, of was de context toch wat anders?

Beoordeling

De video toont geen protesterende klimaatactivisten, maar een grote dansopvoering in de Duitse stad Wuppertal. Het drie uur durende optreden is onderdeel van het de projectweek "Wundertal", van het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Feiten

De bron van de video staat in het beeld. Door op "wuppertal.aktuell" te zoeken, is dus al snel de originele video te vinden. Die werd begin deze week geplaatst op Instagram. Daaruit blijkt direct dat het gaat om een project van het Duitse Tanztheater Pina Bausch.

Het filmpje is op 21 mei 2023 opgenomen in de Sonnborner Straße in Wuppertal. Onder de iconische Schwebebahn van de stad dansten die middag tweehonderd professionele dansers en hobbyisten samen op orgelmuziek, en leverden ze een ruim drie uur durende dansoptreden. Hiermee werd het startschot aan "Wundertal" gegeven: een week vol dansoptredens in de stad.

Hoewel het niet uit te sluiten is dat tussen de dansers ook een klimaatactivist zat, had het optreden verder geen politieke boodschap. Het was dus geen klimaatprotest.

"De hele choreografie is existentieel", vertelt choreograaf Boris Charmatz in deze bijdrage van WDR (02:47). Deel van de performance was een "zombiedans", geïnspireerd op de beperkingen tijdens de coronapandemie.

Tanztheater Wuppertal en Pina Bausch

Expressionistische dans komt niet voor in ieders dagelijks leven, maar de inwoners van Wuppertal zijn al het een en ander gewend. De stad staat namelijk bekend om het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Pina Bausch was een van de invloedrijkste choreografen van de vorige eeuw. Ze ontwikkelde het "tanztheater": een mengeling van dans, drama, performance en muziek.

De choreograaf van Wundertal, Boris Charmatz, is tevens de nieuwe artistiek leider van het Tanztheater in Wuppertal. Hij wil Bausch in zijn werk blijven eren, maar de dans ook uit de gesloten ruimtes van het theater halen. De straat op dus. Dat is met het project op de Sonnborner Straße gelukt. Alleen heerst dan wel sneller het gevaar dat beelden van het optreden online fout neergezet worden, en met een klimaatprotest worden verward.

(Stand van zaken: 25.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Instagram wuppertal.aktuell (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Artikel WDR (gearchiveerd)

WDR bericht over Wundertal (gearchiveerd)

Sonnborner Straße, Wuppertal (gearchiveerd)

Over de Schwebebahn (gearchiveerd)

Over Wundertal (gearchiveerd)

Over Tanztheater Pina Bausch (gearchiveerd)

Over Pina Bausch (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.