Satire niet begrepen

Kinderarbeid is in Nederland verboden

24.05.2023, 15:03 (CEST)

Satire werkt het beste, wanneer het verhaal op het randje van de geloofwaardigheid balanceert. Het gevaar dat mensen er echt in trappen, ligt dan al snel op de loer.

Iedereen kent ze inmiddels wel: de flitsbezorgers die in een moordend tempo door de stad razen en je boodschappen voor de deur afleveren. Al langere tijd klinkt kritiek op de slechte arbeidsomstandigheden en betaling van de bezorgers. Het antwoord daarop lijkt gevonden te zijn in een nieuw bedrijfsmodel: "Flits Kidz", kinderen die de flitsbezorging doen. Een foto van deze Flits Kidz wordt online met ontzetting gedeeld: "Kinderarbeid in Nederland. Wtf gebeurt hier allemaal", staat erbij geschreven. Is er hier iemand echt geld met kinderen aan het verdienen, of moeten we dit misschien met een korreltje zout nemen?

Beoordeling

De "Flits Kidz" komen uit het satirische VPRO-programma Plakshot, waarin de slechte werkomstandigheden van flitsbezorgers op de hak werden genomen. Het is dus geen echt bedrijfsmodel, en zou wettelijk ook helemaal niet mogen.

Feiten

De gedeelde screenshot op Facebook is gemaakt van een tweet van Roel Maalderink, een van de makers van Plakshot. Dat is een satirisch programma van de VPRO.

In de aflevering van 21 mei 2023 gaat Maalderink met een paar van de zogenaamde "Flits Kidz" langs de deuren en stelt zijn nieuwe bezorgingsbedrijf voor. De basisschoolkinderen vullen een gat in de markt, willen hun handen tenminste nog uit de mouwen steken en hebben veel vrije tijd: "vooral op de woensdagen", wordt er gegrapt. De mensen aan de deur staan veelal perplex, maar lijken ook in het verhaal te trappen.

Het programma neemt hiermee de flitsbezorgingsindustrie op de hak. Eerder deze maand kwam namelijk uit een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie naar voren dat flitsbezorgingsbedrijven jongeren onder de zestien jaar in dienst bleken te hebben. De allerjongste was dertien jaar. Dat is sinds 2020 wettelijk verboden. Ook worden veel bezorgers onderbetaald en zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd veilig.

In Nederland geldt een verbod op kinderarbeid voor kinderen tot dertien jaar. Vanaf dertien jaar mag je een bijbaantje hebben, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mag het werk niet te zwaar zijn en mag je maar een specifiek aantal uren per dag werken.

Of de flitsbezorgingsbedrijven inmiddels een boete hebben gekregen voor het in dienst hebben van jongeren onder de zestien, is niet duidelijk. Vast staat wel dat het voor kinderen wettelijk verboden is. Een bedrijfje als Flits Kidz zou het buiten de wereld van de satire dus niet lang kunnen volhouden.

(Stand van zaken: 24.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws (gearchiveerd)

Tweet Maalderink (gearchiveerd)

VPRO Plakshot (gearchiveerd)

Plakshot aflevering 21 mei 2023 (gearchiveerd)

Tweet VPRO (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Bericht Nederlandse Arbeidsinspectie (gearchiveerd)

Verbod op kinderarbeid (gearchiveerd)

Rijksoverheid over bijbaantje 13/14-jarige (gearchiveerd)

Rijksoverheid over uren per dag (gearchiveerd)

Boete voor niet naleven regels (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.