Foute situering
Video toont hek aan Spaans-Marokkaanse grens in 2022
17.5.2023, 20:35 (CEST)
Spectaculaire beelden van migranten die over een grenshek proberen te klimmen worden online gedeeld. Dit zou aan de grens tussen Mexico en de VS zijn, waar de vrees bestaat dat het aflopen van de specifieke wet 'Title 42' grote migratiestromen op gang zal brengen. Maar zijn dit de juiste beelden om dat te illustreren?
Beoordeling
De beelden komen uit Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika, en dateren uit maart 2022. Ze hebben dus niets te maken met het opheffen van Title 42 of het Amerikaanse migratiebeleid.
Feiten
Een reverse image search leert dat de beelden al een tijdje de ronde doen online, en dus niet recent zijn. Zo is zowel het eerste deel van de video (aan het hek) als het tweede deel van de video (vanuit de auto) terug te vinden op Twitter. Beide filmpjes zijn gepost op 2 maart 2022.
Volgens de tweet van La Gaceta de la Iberosfera gaat het om een hek in Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika. Ook de tweet van Jucil Nacional stelt dat het om Melilla gaat. Ook wordt daar beweerd dat de situatie te wijten is aan een tekort aan middelen voor de politie. Volgens Al Jazeera probeerden zo'n 2500 mensen tegelijkertijd over de grens naar Spanje te geraken.
De video vanuit de auto is ongeveer hier gefilmd. In Street View is het groene gebouwtje aan de Spaanse kant en de roze toren aan de Marokkaanse kant van de grens te herkennen, die in de video op 0:07 te zien zijn. Waar het eerste deel van de video exact gefilmd is, valt niet te zeggen. De groene deur in beeld op 0:02 bewijst wel dat het ook om het hek in Melilla gaat.
Title 42
In de posts wordt verwezen naar het aflopen van "Sectie 42" (sic) als reden voor de beelden die foutief aan de Texaanse grens worden gesitueerd. Het programma dat bedoeld wordt, is Title 42. Dit is in essentie een soort noodregeling die de Amerikaanse overheid kan gebruiken om gezondheidscrisissen aan te pakken.
De administratie van Donald Trump kreeg veel kritiek omdat het deze regel sinds maart 2020 zou misbruiken om onder de pretentie van coronamaatregelen migranten hun recht op asiel te ontzeggen. Deze praktijk werd verdergezet onder Joe Biden. Recent liep deze regeling, samen met andere coronamaatregelen, ten einde. In de VS bestaat de vrees dat dit zal leiden tot een grote instroom van migranten aan de zuidelijke grens.
(Stand van zaken: 17.05.2023)
Links
Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Reverse image search (gearchiveerd)
Tweet La Gaceta de la Iberosfera (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Tweet Jucil Nacional (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Artikel Al Jazeera (gearchiveerd)
Locatie Google Maps (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.