Geen beelden uit Pakistan
Migranten botsen met soldaten in Guatemala in 2021
12.5.2023, 15:38 (CEST)
Volgens berichten online laat een video zien dat het Pakistaanse volk "een breekpunt" heeft bereikt. De spanningen in Pakistan zouden zo hoog zijn opgelopen dat demonstranten een wapenopslag hebben geplunderd. Maar een kort onderzoek laat zien dat de video heel ergens anders op de wereld werd gemaakt.
Beoordeling
De video werd in januari 2021 bij de Guatemalteekse grens gemaakt. Er is een karavaan van voornamelijk Hondurezen te zien die door Guatemalteekse soldaten wordt tegengehouden in een grensgebied tegen Honduras aan.
Feiten
Door op screenshots uit de video te zoeken met behulp van de online tool InVid, komen er via de zoekmachine Bing diverse nieuwsartikelen boven die de beelden niet in Pakistan, maar in Guatemala plaatsen.
In het artikel van januari 2021 van de Chileense nieuwssite El Desconcierto is een schermafbeelding van de video gebruikt als foto. Zo is deze goed te vergelijken met de video die nu online rondgaat in Pakistaanse context. Op 0.14 is bijvoorbeeld iemand rechtsbovenin in een geel shirt te zien, wat qua kleur en plaats precies overeenkomt met het screenshot van El Desconcierto.
Een langere versie van dezelfde video die op Facebook rondgaat is ook op het YouTubekanaal van de Britse krant The Telegraph te vinden. Ook deze video, die op 18 januari 2021 werd geüpload, verwijst naar de onrust op de Guatemalteekse grens in dat jaar.
Een migrantenkaravaan van duizenden mensen probeerde in januari 2021 vanuit Honduras richting de Verenigde Staten te trekken. Door Guatemalteekse autoriteiten werd hun tocht die kant op geblokkeerd, waarna het leger werd ingezet om een weg waarop de karavaan was gestrand leeg te ruimen. Zij raakten daarbij slaags met de groep migranten.
Protesten in Pakistan
Hoewel deze beelden dat niet laten zien, zijn er wel degelijk grootschalige demonstraties in Pakistan. Deze ontstonden na de arrestatie van oud-premier Imran Khan. De protesten gingen gepaard met vernieling en geweld. Zo werd het hoofdkantoor van een radiostation in brand gezet.
Van de plundering van een wapendepot is echter niets te vinden in internationale media. Het klopt wel dat het internet werd afgesloten.
De video die op Facebook wordt gedeeld is afkomstig van het TikTokaccount @zaherkhan2833. Hoewel op dat account veel over Imran Khan en de protesten wordt gedeeld, is de video die eigenlijk aan de Guatemalteekse grens is gemaakt er niet (meer) te vinden.
(Stand van zaken: 12.05.2023)
Links
Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)
Over onrust Pakistan (gearchiveerd)
Over zoeken met InVid (gearchiveerd)
Zoekresultaten Bing (gearchiveerd)
Artikel El Desconcierto (gearchiveerd)
Youtubevideo The Telegraph (gearchiveerd) (video gearchiveerd)
Over onrust op grens Guatemala (gearchiveerd)
CNN over protesten Pakistan (gearchiveerd)
NOS over arrestatie Khan (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.