Oude video uit context

Kroatische supportersclub stak vuurwerk af in 2020

11.05.2023, 16:21 (CEST)

Fans van voetbalploeg Napoli waren uitzinnig nadat de club voor het eerst sinds 1990 de landstitel won. Scènes van de feestvreugde worden online gedeeld, maar zijn niet altijd authentiek.

Napels kookte over van feestvreugde vorige week. Voetbalclub Napoli werd donderdag landskampioen, hun derde titel en de eerste sinds 1990. Foto's en video's van feestende Napolitanen worden online gedeeld, waaronder een video van een indrukwekkend vuurwerkdisplay. Maar komt die video wel echt uit Napels?

Beoordeling

De beelden komen uit Split, Kroatië en dateren van 2020. Toen vierde Torcida Split, supportersclub van lokale ploeg Hajduk Split, hun zeventigste jubileum met vuurwerk. Er is dus wel een link met voetbal, maar niet met de recente titel van Napoli.

Feiten

Voor het eerst in 33 jaar werd Napoli nog eens landskampioen op 5 mei. Een overwinning die zorgde voor uitzinnige vreugde en feest in Napels. Verschillende sfeerbeelden van het feest werden gedeeld op sociale media, waaronder deze video. Een Italiaanse tweet die de video deelde werd ruim 6 miljoen keer bekeken en talloze keren overgenomen.

De video is wel echt, maar heeft niets met de recente overwinning van Napoli te maken. Een reverse image search maakt meteen duidelijk dat de beelden niet recent zijn. Op Reddit werd het al in november 2020 gedeeld. Daar wordt ook gezegd dat de beelden werden gefilmd ter ere van Torcida Split, de supportersvereniging van de Kroatische voetbalploeg Hajduk Split.

Dezelfde video is ook terug te vinden op Instagram, gedeeld in oktober 2020, ook met vermelding van Torcida. Een zoekopdracht via Google met sleutelwoorden 'Torcida', 'Split' en '70' levert ook een video op Youtube op, geüpload door Torcida Split zelf. De beelden van het indrukwekkende vuurwerk zijn duidelijk herkenbaar.

In oktober 2020 vierde de supportersvereniging hun zeventigste verjaardag met een groot feest en bijhorend vuurwerk. De club werd opgericht op 28 oktober 1950 door een groep studenten. In 2020 werden de beelden niet enkel overgenomen door Kroatische media maar zelfs ook door RTL Nieuws.

Een geolocatie bevestigt verder dat de beelden effectief in Split zijn gefilmd. De locatie is terug te vinden in Google Street View, beelden die dateren uit 2019. Het kruispunt met de verkeerslichten en reclameborden is goed herkenbaar.

(Stand van zaken: 11.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

RTL Nieuws over de winst van Napoli (gearchiveerd)

Italiaanse tweet met video (gearchiveerd)

Video op Reddit - november 2020 (gearchiveerd)

Video op Instagram - oktober 2020 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Video op YouTube - oktober 2020 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Locatie op Google Street View (gearchiveerd)

Over Torcida Split (gearchiveerd)

Over feest 70 jaar Torcida Split (gearchiveerd)

Kroatisch nieuwsartikel I en II (hier en hier gearchiveerd)

Artikel RTL Nieuws Torcida 2020 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.