Aanbevelingen geactualiseerd

FDA geeft nieuwere generatie coronavaccins voorrang op oude

03.05.2023, 14:30 (CEST)

Verliezen de coronavaccins van Pfizer en Moderna hun vergunning in de VS? Dat lijkt enkel het geval als je een tweet van de FDA slecht leest.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA zou een kruis zetten door het gebruik van de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Althans, dat wordt gezegd op sociale media. Dat nieuws zou de FDA bekend hebben gemaakt op Twitter en lokte zelfs een reactie van Elon Musk uit.

Beoordeling

De FDA veranderde hun aanbevelingen om de nieuwere, bivalente vaccins voorrang te geven. Die bieden betere bescherming tegen nieuwe virusvarianten. De eerste generatie monovalente vaccins zijn nog steeds goedgekeurd, maar hebben niet langer een noodvergunning.

Feiten

Sinds het begin van de coronapandemie en de introductie van de coronavaccins is er veel veranderd. Nieuwe virusvarianten werden dominant, en de oorspronkelijke coronavaccins waren daar niet op voorbereid. Zij gingen namelijk uit van de originele alfavariant.

Om exact die reden werden de vaccins in het najaar van 2022 geherformuleerd om ook bescherming te bieden tegen de omikronvariant. Daarover circuleerde in de herfst ook onduidelijkheid en desinformatie, zoals dpa (Deutsche Presse-Agentur) reeds schreef. De nieuwere versie is een bivalent vaccin, aangezien het beschermd tegen zowel de originele variant als de nu dominante variant. De oorspronkelijke vaccins zijn monovalent, omdat ze slechts tegen een virusvariant van het coronavirus - de alfavariant - beschermen.

Het is dat bivalente vaccin dat nu de voorrang krijgt en is goedgekeurd voor gebruik voor alle toegediende dosissen, inclusief boosters. Daarover gaat de tweet van het FDA, dat linkt naar een persbericht. De oudere, monovalente vaccins zijn nog steeds goedgekeurd, maar niet langer voor noodgebruik. Dat verduidelijkte de FDA ook op Twitter in reactie op Elon Musk.

Het systeem van vergunningen voor noodgebruik is een kader waarbij medicatie al kan worden goedgekeurd voor gebruik, terwijl bepaalde voorwaarden voor een volledige goedkeuring nog ontbreken. Via dat mechanisme werden de coronavaccins oorspronkelijk goedgekeurd in de VS.

Kortom: de vaccins zijn nog steeds goedgekeurd, worden gebruikt en zijn veilig. Enkel krijgt de nieuwe generatie coronavaccins nu voorrang op de oudere.

(Stand van zaken: 02.05.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweets FDA (gearchiveerd) en reactie op Elon Musk

Persbericht FDA (gearchiveerd)

Persbericht FDA bivalente boosters 2022 (gearchiveerd)

Bivalente en monovalente vaccins (gearchiveerd)

FDA - Wat is een goedkeuring voor noodgebruik (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over nieuwe boostervaccins

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.