Gebouwen verwisseld

Brand in zetel van Economische en Sociale Raad in Madrid

24.04.2023, 17:17 (CEST)

Weinig is zo verwoestend als vlammen, zoals blijkt uit een Madrileens overheidsgebouw. Maar het was niet het ministerie van Volksgezondheid, noch hun archief, dat hier het slachtoffer was.

Een video van een brandend gebouw, met uitslaande vlammen uit het raam wordt gedeeld op sociale media (hier, hier en hier). Dat gebouw zou van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zijn en hun archief bevatten; een archief dat documentatie over de Spaanse coronavaccinatiecampagne bevatte voor het in vlammen opging en waar momenteel een onderzoek naar loopt. Maar is dat echt het geval?

Beoordeling

De brand in de video vond plaats in het gebouw van de Economische en Sociale Raad in Madrid. Zij zijn een adviserend orgaan binnen het ministerie voor Werk en Sociale Economie en buren van het ministerie van Volksgezondheid. Het gebouw van die laatste bleef onaangeroerd door het vuur.

Feiten

Spaanse media berichtten inderdaad over een brand in een overheidsgebouw op 12 april, maar het gaat niet om het ministerie van Volksgezondheid. Het was het gebouw van de Raad voor Economische en Sociale Zaken (CES), gevestigd in de Calle de las Huertas 73.

Dat is naast het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid in de Paseo del Prado. De aanwezige werknemers daar werden eveneens geëvacueerd maar het gebouw zelf bleef volledig gespaard. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "De CES is een volledig aparte entiteit die niets te maken heeft met het ministerie van Volksgezondheid", bevestigde ze.

Via Google Maps wordt duidelijk dat het inderdaad om twee verschillende gebouwen gaat. Op Google Street View is het gebouw van de CES met de rode baksteen en vierkante ramen herkenbaar vanuit de video gedeeld op sociale media.

Onbestaand onderzoek

Verder is er geen aanwijzing te vinden dat het Spaanse vaccinatie- en lockdownbeleid momenteel onderzocht worden. Er wordt online geen bron voor gegeven en Spaansezoekopdrachten via Google leveren evenmin iets op.

In 2021 werd er wel reeds een parlementaire onderzoekscommissie opgericht om het vaccinatiebeleid te bestuderen. Verschillende experts, waaronder critici van het overheidsbeleid en overheidsmedewerkers namen onder andere deel. Hun conclusie was dat het Spaanse vaccinatiebeleid wel degelijk een succes was, hoewel er ook een oproep was voor meer transparantie vanuit de farmaceuten en de Europese Commissie.

(Stand van zaken: 24.04.2023)

Links

Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Over de Economische en Sociale Raad (gearchiveerd)

Artikel in El Mundo (gearchiveerd)

Artikel Europa Press (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Gebouw van CES op Google Street View (gearchiveerd)

Zoekopdrachten in Google I en II (hier en hier gearchiveerd)

Artikel 20 Minutos over onderzoekscommissie (gearchiveerd)

Newtral over de conclusie van de onderzoekscommissie (gearchiveerd)

Finaal verslag onderzoekscommissie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.