Niet in Europees Parlement

Video van voormalig Duits parlementslid in Bondsdag

3.4.2023, 17:34 (CEST)

Drugsgebruik door politici is een geliefde roddel. Een politicus in het Europees Parlement zou er in een video op heterdaad op zijn betrapt. Maar die context blijkt onjuist.

"Dit zijn de mensen die onze wetten maken", klinkt het online bij een video van een man in pak die iets op zijn hand legt en opsnuift. Maar werd de video in het Europees Parlement gemaakt, zoals de tekst erbij suggereert? Nee, dat zit toch anders.

Beoordeling

De video werd gemaakt in de plenaire zaal van de Bondsdag in Berlijn en toont Jens Maier, een voormalige parlementariër voor Alternative für Deutschland.

Feiten

In de video is Jens Maier te zien, een voormalig politicus voor Alternative für Deutschland (AfD) in het Duitse parlement, ook wel de Bondsdag genoemd. Van 2017 tot 2021 zat hij in de Bondsdag voor het kiesdistrict Dresden II. Hij deed niet opnieuw mee bij de federale verkiezingen van 2021 en is nooit lid geweest van het Europees Parlement. Het parlementslid in de video maakt dus geen wetten voor de hele Europese Unie en heeft dus ook niets te maken met wetten in Nederland.

De kenmerkende blauwe stoelen tonen aan dat de video is opgenomen in de Bondsdag. De stoelen en tafels in het Europees Parlement zien er zowel in Brussel als in Straatsburg anders uit en staan anders opgesteld.

Het is niet de enige keer dat Maier op beeld in de weer is met een snuifbaar goedje. In een opname van het Bondsdagdebat op 19 juni 2020 is een soortgelijke scène te zien.

Wat Maier precies gebruikt is niet met totale zekerheid te zeggen. Aan de donkere kleur en het doosje te zien is snuiftabak de meest waarschijnlijke verklaring. Dit is een toegestaan product in Nederland en Duitsland

(Stand van zaken: 03.04.2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Jens Maier hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Stoelen Bondsdag (gearchiveerd)

Interieur EP in Brussel en Straatsburg (gearchiveerd hier en hier) (video's los hier en hier gearchiveerd)

Vergelijkbare situatie in Bondsdagdebat (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Foto van snuiftabak (gearchiveerd)

Wat is snuiftabak? (gearchiveerd)

Legaal in Nederland en Duitsland (gearchiveerd hier en hier)

Duitstalige dpa-factcheck

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.