Oude beelden

Video van Trumpaanhangers in New York dateert uit 2020

27.03.2023, 16:53 (CEST)

Een menigte mensen in pick-ups die een straat in New York lam legt: het zouden recente beelden zijn van een actie van Trumpaanhangers. De beelden zijn echt, maar niet recent.

Wordt Donald Trump gearresteerd of niet? Dat blijft voorlopig onduidelijk, maar een groep van zijn aanhangers zou alvast zijn samengekomen bij Trump Tower in New York om hun steun te uiten aan de voormalige president. Dat moet een video van een menigte auto's met Amerikaanse vlaggen en Trumpvlaggen aantonen, die in maart 2023 worden gedeeld op sociale media.

Beoordeling

De video is echt, maar niet recent. Het dateert van 4 oktober 2020, toen een MAGA-rally werd georganiseerd in New York op Fifth Avenue.

Feiten

De video werd wel degelijk gemaakt op Fifth Avenue in de buurt van Trump Tower. Omstreeks 0:06 is links in beeld het luxewarenhuis Bergdorf Goodman te zien. Dat is gelegen op het kruispunt van 5th Avenue en East 57th Street. Schuin aan de andere kant van datzelfde kruispunt staat Trump Tower.

Er is ook nog een hint over wanneer de beelden gefilmd werden in de video. Rond 0:20 draait de camera naar een bus waar ogenschijnlijk een foto van Donald Trump op staat. In de realiteit was dat een advertentie voor de miniserie The Comey Rule, uitgezonden in 2020. Daarin is Donald Trump één van de hoofdpersonages, vertolkt door Brendan Gleeson. Links van de foto van Gleeson (als Trump) staat het woord 'rule' en zeer kort is ook 'Comey' zichtbaar in beeld.

Een combinatie van de trefwoorden 'rally', 'Trump', 'Fifth Avenue' en '2020' levert een aantal nieuwsartikelen en context op. Op 4 oktober 2020 reed een konvooi van ongeveer 100 voertuigen door Manhattan naar Trump Tower om hun steun te betuigen aan Trump, die op dat moment COVID-19 had. Het MAGA-event (Make America Great Again) is ook terug te vinden op Facebook.

In een foto van de New York Post is een man in een rood T-shirt met jeans en een pet met de Amerikaanse vlag te zien, naast een zwarte pick-up. Diezelfde man is ook te zien in de video omstreeks 0:28.

De oude video circuleert opnieuw door de geruchten dat Donald Trump wel eens gearresteerd zou kunnen worden. Geruchten die Trump zelf ook aanwakkerde. Voorlopig blijft een beslissing over een mogelijke rechtszaak, over zwijggeld betaald aan Stormy Daniels, nog uit.

(Stand van zaken: 27.03.2023)

Links

Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Trump Tower en Bergdorf Goodman op Google Maps (gearchiveerd)

Over The Comey Rule (gearchiveerd)

Artikel New York Post (gearchiveerd)

Artikel The Daily Mail (gearchiveerd)

Facebook eventpagina voor de rally van 04.10.2020 (gearchiveerd)

Artikel NOS mogelijke arrestatie Trump (gearchiveerd)

Artikel Dagblad van het Noorden, gearchiveerd

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.