Pure fictie

Nepnieuwssite verzint uitspraken en schrijft ze toe aan WEF

20.03.2023, 16:06 (CET)

Volgens Newspunch is het WEF druk bezig het narratief van een eenkindbeleid voor Westerse landen te promoten. Het blijkt echter Newspunch zelf, die het meest met dit narratief van doen heeft.

Volgens een artikel van Frontnieuws dat de ronde doet op Facebook (hier, hier en hier) en Twitter, zou het World Economic Forum (WEF) gezegd hebben dat "het Westen een 'één kind beleid' moet invoeren voor blanke gezinnen" (sic). Het artikel haalt haar informatie bij Newspunch vandaan, die er nog een schepje bovenop doet: daar valt een tweet te zien, zogenaamd van het WEF, waar te lezen valt dat "Amerika haar Kaukasische bevolking moet verminderen". Klopt hier iets van en hebben betrouwbare websites deze heftige uitspraken ook opgepikt?

Beoordeling

Dit is niet waar. Er is geen enkel bewijs te vinden dat het WEF de uitspraak heeft gedaan, noch de tweet heeft geplaatst.

Feiten

Het gerucht is de wereld in geholpen door de Engelstalige website Newspunch, die bekend staat om het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. Deutsche Presse-Agentur (dpa) nam al vaker uitspraken onder de loep, die Newspunch foutief aan het WEF toeschreef (zoals hier, hier, en hier).

In het Engelstalige artikel van Newspunch wordt van een eenkindbeleid in de 'VS' gesproken. Het screenshot dat op sociale media van het Nederlandse artikel wordt gedeeld, is afkomstig van de website Frontnieuws. Die vertaalde de VS naar 'het Westen'.

De zogenaamde uitspraak van het WEF over eenkindbeleid is op geen enkele andere betrouwbare website of in een nieuwsartikel te vinden. Zoekpogingen online in het Nederlands en Engels komen enkel bij dubieuze bronnen uit.

Hetzelfde geldt voor de tweet, waarin het WEF in het Engels "America must decrease its Caucasian population" zou geschreven hebben. De tweet is nergens te vinden, en er bestaat geen bewijs dat ze ooit heeft bestaan. Wat wel opduikt in de zoekmachine van Google, is een factcheck van de nieuwsdienst Reuters. Die ontkrachtte dezelfde claim al eerder deze maand.

Daarbovenop bevestigt een woordvoerder van het WEF, Yann Zopf, via mail aan dpa dat het WEF nooit een uitspraak deed over het invoeren van een eenkindbeleid voor witte mensen en nooit de hierboven genoemde tweet gepost heeft. Hij noemt het een nepverhaal dat tot doel heeft de werking van het WEF in diskrediet te brengen.

De bewering dat het WEF zich bezig zou houden met plannen om de voortplanting van witte mensen in te perken met een eenkindbeleid, stoelt dus nergens op. Newspunch is zelf degene die dit foute narratief de wereld in helpt.

(Stand van zaken: 20.03.2023)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd hier, hier & hier)

Tweet (gearchiveerd)

Artikel Newspunch (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

DBpedia over Newspunch (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier en hier

Google zoekfunctie Nederlands (gearchiveerd)

Google zoekfunctie Engels (gearchiveerd)

Google zoekmachine tweet (gearchiveerd)

Twitter zoekfunctie (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.