Hygiënische maatregel

Jumbo weegschalen staan op nul gram met plastic hoes

15.03.2023, 20:46 (CET)

Lopende vuurtjes, daar kent sociale media alles van. Dat een video snel de ronde doet, betekent echter nog niet dat de inhoud weloverwogen is. Integendeel zelfs, blijkt uit dit voorbeeld.

Wie bij Jumbo groente en fruit koopt, moet deze zelf wegen op een weegschaal in de winkel. Een TikTok-gebruiker beweert dat Jumbo zijn klanten belazert door een doorschijnende plastic hoes op de weegschaal te leggen. Deze heeft ook een gewicht, waardoor de groente en fruit uiteindelijk duurder worden. De video vindt ook zijn weg naar Facebook, waar sommigen (video) besloten zelf op onderzoek uit te gaan in een Jumbo-winkel. Dat onderzoek levert andere resultaten op dan in de TikTok-video naar voren komt. 

Beoordeling

Plastic hoezen op de weegschalen in Jumbo-winkels zijn er niet om klanten op te lichten. Hun gewicht is meegerekend bij het op nul zetten van de weegschalen. Ze zijn een hygiënische maatregel en beschermen ook de weegschalen. 

Feiten

Hoewel het klopt dat de weegschaal zonder de plastic hoes minder gewicht aangeeft, is het gewicht wat dan wordt aangegeven niet het feitelijke gewicht van het gewogen object. De bijhorende prijs is zonder hoes dan ook te laag. Zoals de winkelbedienden in de tweede video uitleggen, is de weegschaal getarreerd op nul gram mét de plastic hoes op de weegschaal.

Met tarreren wordt bepaald wanneer een weegschaal exact nul gram aangeeft. De meeste keukenweegschalen beschikken ook over een 'tarrafunctie'. Een voorbeeld: om meel te wegen, heb je een kom nodig om het meel in te doen. Voor een cake wil je echter alleen het gewicht van het meel weten, en niet het bijgewicht van de kom.

Om ervoor te zorgen dat het gewicht van de kom niet meegewogen wordt, kun je op 'tarra' drukken. Zo komt de weegschaal weer op nul gram te staan. Als er dan meel in de kom wordt gedaan, wordt enkel het gewicht van het meel gewogen, en niet die van de kom. Als de kom van de weegschaal wordt gehaald, zal de weegschaal een gewicht onder nul aangeven. 

Jumboweegschaal

Dat de weegschaal bij Jumbo getarreerd is met de plastic hoes erbij, wil dus zeggen dat deze nul gram aangeeft als alleen de hoes op de weegschaal ligt. De hoes is dus als het ware onderdeel van de weegschaal. Als de hoes weggenomen wordt, zal de weegschaal een getal onder nul aangeven. De plastic hoes vervult dezelfde functie als het kommetje in bovenstaand voorbeeld. 

Een woordvoerder van Jumbo bevestigt ook aan Deutsche Presse-Agentur dat er plastic plateauhoezen gebruikt worden op de weegschalen in de winkel. Deze beschermen de weegschalen en zorgen dat groente en fruit er minder makkelijk afrolt. De hoezen hebben ook een hygiënische functie: ze kunnen makkelijk van de weegschaal worden gehaald en apart schoongemaakt.

De woordvoerder bevestigt dat de weegschalen getarreerd worden met de hoes erop en dat het gewicht van de hoes dus niet wordt opgeteld bij dat van de producten op de weegschaal. 

(Stand van zaken: 15.03.2023)

Links

TikTok-video (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookvideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Wat is tarreren? (gearchiveerd)

Tarra op een weegschaal (gearchiveerd)

Bruto, Tarra en Netto (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.