Verzonnen video

Greta Thunberg heeft geen privéjet

21.03.2023, 16:55 (CET)

Een klimaatactivist met een privévliegtuig staat niet al te best, maar toch zou Greta Thunberg recent er een gekocht hebben. Er is slechts één probleem: dat verhaal is uit de duim gezogen.

Privévliegtuigen zorgen voor een grote persoonlijk CO2-voetafdruk. Toch zou Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg eind vorig jaar een privévliegtuig aangekocht hebben, zo beweert een video. Het lokt verontwaardigde reacties uit op sociale media, maar bij nadere inspectie lijkt de video op losse schroeven te staan.

Beoordeling

Greta Thunberg heeft geen privévliegtuig, zo bevestigt haar woordvoerder. De klimaatactiviste maakt er een punt van om niet te vliegen, privé of commercieel.

Feiten

De video is oorspronkelijk afkomstig van TikTok. Het profiel, Lettuce News profileert zichzelf als een nieuwsaccount en zegt dat "elke post gefactcheckt is". Verder geven ze geen informatie over zichzelf. Een zoektocht naar meer informatie over de pagina levert evenmin iets op. Er staat ook maar één video online; die over het zogezegde privévliegtuig van Greta Thunberg.

Daarin geven ze geen enkel bewijs voor de bewering. In de hashtags onder de video is ook '#theonion' te vinden, de bekende Amerikaanse satirische-humoristische website. Een Google-zoekopdracht van de vermeende reactie van Thunberg in de video levert geen resultaat op.

Een Gulfstream G200 zou het vliegtuig van keuze zijn, aldus de TikTok. Dat model was in productie tot 2011 en kostte nieuw rond de 23 miljoen dollar. Een model aangekocht in 2022 zou dus noodzakelijkerwijze tweedehands moeten zijn, wat tussen de 7 en 11 miljoen dollar kost. Het lijkt dus zeer twijfelachtig dat Thunberg enkele maanden geleden 20 miljoen neertelde voor zo'n vliegtuig.

Een woordvoerder van Greta Thunberg bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat er helemaal niets van aan is. Thunberg bezit geen privévliegtuig. Meer nog, ze maakt er een punt van om niet via vliegtuig te reizen, dat bevestigde ze aan de Zweedse krant Dagens Nyheter in 2019. In datzelfde interview sprak ze ook van haar reis naar New York voor een VN-top. Die maakte ze uiteindelijk via zeilboot.

(Stand van zaken: 21.03.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

TikTok Lettuce News (gearchiveerd, gearchiveerd video)

Profielpagaina Lettuce News (gearchiveerd)

Over The Onion (gearchiveerd)

Over de Gulfstream G200 (gearchiveerd)

Interview Greta Thunberg in Dagens Nyheter 2019 (gearchiveerd)

Volkskrant zeilboot New York (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.