Elkaar nooit ontmoet

Oude gefotoshopte foto van Obama en Osama duikt weer op

03.03.2023, 11:19 (CET)

Fotoshop is een van de makkelijkste manieren om mensen op het foute been te zetten. Gelukkig is het soms ook makkelijk te ontmaskeren.

Barack Obama is de president die de uitschakeling van Osama bin Laden beval in 2011. Nochtans zouden ze ooit "vriendschappelijke betrekkingen" hebben gehad met elkaar. Althans, dat zou moeten blijken uit een foto waar beide heren breed glimlachend in de camera kijken. Waar zouden ze elkaar kunnen ontmoet hebben?   

Beoordeling

De foto is bewerkt. Het origineel is een foto van Obama met een Hawaiiaanse advocaat. 

Feiten

Het eerste dat opvalt is het licht dat heel anders op het gezicht van bin Laden dan dat van Obama valt; een duidelijk teken dat er fotoshop in het spel kan zijn. Een reverse image search leert dat Checkyourfact deze foto al onderzocht in 2019. Ook dpa onderzocht deze foto al eens, en schreef hier in 2020 een factcheck over. 

De originele foto werd genomen in Hawaii en toont Obama met de advocaat Andre Wooten. Die zegt dat de foto genomen werd door zijn vrouw toen Obama was verkozen tot senator in de senaat van Illinois. Wooten vergist zich waarschijnlijk, want als de foto in 2005 genomen werd, zal Obama net verkozen geweest zijn in de federale senaat, als senator voor de staat Illinois. 

Daphne Barbee-Wooten bevestigde in 2019 al aan Checkyourfact dat zij wel degelijk de foto van Obama en haar man genomen had. Ze gebruikte deze foto ook voor de cover van haar boek 'African American Attorneys In Hawaii'.

Voor het hoofd van Osama bin Laden is waarschijnlijk deze foto uit mei 1998 gebruikt. Dat valt op in vergelijking met een een versie van de bewerkte foto met hogere kwaliteit. Zijn gezichtsuitdrukking, de schaduw onder zijn ogen en zijn rechteroor dat net onder zijn tulband uitkomt, komen overeen in beide foto's. 

(Stand van zaken: 03.03.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Reverse image search (gearchiveerd)

Checkyourfact (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Originele foto (gearchiveerd)

Gearchiveerde website Andre Wooten

Politieke carrière Obama (gearchiveerd)

African American Attorneys In Hawaii (gearchiveerd)

Foto Bin Laden (gearchiveerd)

Bewerkte foto, hogere kwaliteit (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.