Besneeuwde kamelen in 2021

Ook in Saudi-Arabië valt er af en toe sneeuw

01.03.2023, 20:09 (CET)

Wie Saudi-Arabië denkt zegt waarschijnlijk warm, droog en woestijn. Maar het land heeft ook bergen, waar het wel eens sneeuwt. Een kameel in de sneeuw komt dan ook meer dan één keer per eeuw voor.

Er zou een historische weergebeurtenis in Saudi-Arabië aan de gang zijn. Voor het eerst in een eeuw zou het er sneeuwen. Een video van een drietal kamelen in de sneeuw, dikke sneeuwvlokken vallend op hun bulten, wordt gedeeld op sociale media

Beoordeling

In de winter sneeuwt het af en toe in de bergachtige gebieden van Saudi-Arabië. Het is dan ook niet zo uitzonderlijk dat het maar één keer per eeuw gebeurd. De video met de kamelen in de sneeuw dateert van 2021.

Feiten

De gedeelde video van de besneeuwde kamelen is niet recent, zo blijkt uit een reverse image search. De beelden gaan zeker terug tot februari 2021 op Twitter.

De beelden werden ook overgenomen op de website van de Saudische tv-zender Al Arabiya. Zij schrijven dat de beelden afkomstig zijn uit de provincie Tabuk, in de bergen in het noordwesten van het land nabij Jordanië.

Kamelen in de sneeuw

Twee jaar geleden sneeuwde het dus ook in Saudi-Arabië, en ook toen was het geen vreselijk uitzonderlijke gebeurtenis. Al Arabiya schreef in het artikel uit 2021 ook al dat het in 2018 sneeuwde. De sneeuwval van april 2018 kwam toen ook in het nieuws.

In de bergen in het noorden van het land kan het wel degelijk sneeuwen in de winter. De afgelopen vier winters van 2020, 2021, 2022 en dit jaar sneeuwde het op een bepaald moment. Er valt regelmatig genoeg sneeuw dat de officiële toeristische website van Saudi-Arabië een hele pagina heeft gewijd aan sneeuwactiviteiten.

Koud weer en klimaatverandering

Gevallen van extreem koud weer, waar dan ook, worden wel vaker aangehaald als bewijs dat het allemaal niet zo erg gesteld is met de klimaatveranderingen.

Nochtans sluit het één het ander niet uit. De klimaatverandering zorgt voor meer extreem weer, en dat kan in beide richtingen gaan. Het smeltende zee-ijs van de noordpool zou voor extreme winterkou in anders gematigde gebieden kunnen zorgen.

(Stand van zaken: 01.03.2023)

Links

Facebookpost I, II (hier, hier gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Artikel Al Arabiya 2021 (gearchiveerd)

Artikel Al Arabiya 2018 (gearchiveerd)

Provincie Tabuk (gearchiveerd)

Sneeuw in Saudi-Arabië (gearchiveerd)

Saudi-Arabisch Meteorologisch Centrum tweets over sneeuw in 2020, 2021, 2022 en 2023 (hier, hier, hier en hier gearchiveerd)

Sneeuwactiviteiten in Saudi-Arabië (gearchiveerd)

KNMI over koudegolven en klimaatverandering (gearchiveerd)

National Geographic over extreme koude en klimaatverandering (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.