Geen dubbelganger

Bodyguard van Zelensky te zien bij bezoek Biden

01.03.2023, 08:50 (CET)

Het bezoek van de Amerikaanse president aan Oekraïne was groot nieuws. De Oekraïense president Zelensky ontving hem, maar welk mysterieus figuur staat er in de beelden op de achtergrond?

Op 20 februari, een paar dagen voordat Oekraïne een jaar oorlog herdacht, bracht de Amerikaanse president Joe Biden een verrassingsbezoek aan Kiev. Diverse fotocollages (hier, hier, hier en hier) van het bezoek zijn online geïllustreerd met cirkels, pijltjes en cijfers. Ze vestigen de aandacht op een man die een vermeende dubbelganger van de Oekraïense president Zelensky moet voorstellen en die 'per ongeluk' werd gespot bij het bezoek. Maar zo spannend blijkt het niet te zijn.

Beoordeling

De beweringen dat het gaat om een dubbelganger kloppen niet. De man in de foto’s is Maksim Donets. Hij is al jaren de bodyguard van Zelensky en is dus vaak in zijn schaduw te vinden.

Feiten

De gedeelde beelden zijn gemaakt voor en in het Mariinskipaleis in Kiev. Ze zijn allemaal terug te vinden in een video van het Poolse dagblad Fakt.

De man op de achtergrond ziet er in deze beelden inderdaad best vergelijkbaar uit met Volodymyr Zelensky. Ze hebben hetzelfde donkere haar en ook de vorm van hun baard lijkt op elkaar. De man op de achtergrond heeft wel net andere kleding aan. Hij draagt een broek met camouflageprint, terwijl die van Zelensky effen is. Ook zijn de logo’s op hun zwarte truien niet gelijk.

Andere foto’s van het bezoek van Biden laten zien dat de man zich niet verstopte en dus geen geheime 'body double' is. Hij is duidelijk in beeld tijdens een wandeling die Biden en Zelensky door Kiev maakten (hier, hier en hier). Op die foto’s is ook duidelijker te zien dat de man een andere gezichtsvorm en korter haar heeft dan Zelensy.

Het gaat om Maksim Donets, de bodyguard van Zelenksy. De Britse factchecker Shayan Sardarizadeh deelde de naam van de man al op Twitter, nadat ook daar het gerucht over een dubbelganger de ronde begon te doen.

Donets staat al jaren aan de zijde van Zelensky. Waar de Oekraïense president is, is Maksim Donets meestal ook te vinden. De Finse avondkrant Ilta-Sanomat wijdde een artikel aan de bodyguard, met foto’s die tussen 2019 en 2022 werden genomen. Op deze foto's valt het verschil in uiterlijk tussen Donets en Zelensky meer op.

(Stand van zaken: 01.03.2023)

Links


Facebookpost I, II, III en IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Locatie beelden binnen en buiten (gearchiveerd hier en hier)

Video Fakt (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Wat is een body double? (gearchiveerd)

Andere foto's bezoek I, II en III (gearchiveerd hier, hier en hier)

Tweet Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)

Artikel Ilta-Sanomat (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.