Verkeerde context bij video

Brand in Italiaanse vleeswarenfabriek

22.02.2023, 10:52 (CET)

Een grote rookpluim zou aantonen dat een chemische fabriek in Italië uitbrandde. Eén van de grootste in Europa, en toch horen wij daar niets van in de media. Daar blijkt een goede reden voor te zijn.

In het noorden van Italië, in Verona, zou één van de grootste chemische fabrieken van Europa volledig zijn uitgebrand. Een video van de vlammenzee met die boodschap wordt gedeeld op sociale media. Maar is dat wel wat er effectief te zien is in de beelden?

Beoordeling

Het was een vleeswarenfabriek die in lichterlaaie stond op 9 februari, geen chemische fabriek. De brand vond plaats in het kleine dorpje Negrar, nabij Verona.

Feiten

Het kleine Italiaanse dorpje Negrar, nabij Verona en het Gardameer, werd opgeschrikt door een brand op 9 februari. De lokale vleeswarenfabriek, een familiebedrijf, stond in lichterlaaie.

Het is die brand die te zien is in de gedeelde video, zo blijkt uit een reverse image search. Er is helemaal geen sprake van een chemische fabriek. Het rode logo van vleeswarenbedrijf Coati is te zien op het brandende gebouw. De beelden werden genomen vlak bij de fabriek, grenzend aan velden die ook te zien zijn in de video. Dat is ook te zien op Google Street View.

Lokale media spendeerde veel aandacht aan het incident. Eén werknemer raakte ernstig gewond. De brand bleef dagen woeden met veel materiële schade tot gevolg. De lokale bewoners kregen ook het advies om zo veel mogelijk binnen te blijven en buitenshuis mondmaskers te dragen. De precieze oorzaak blijft voorlopig onbekend.

Het verhaal kende uiteindelijk nog een onverwachte en positieve wending. De concurrerende vleeswarenproducent Pavoncelli bood Coati gereedschap en productieruimte aan om verder te kunnen werken in afwachting van de heropbouw van hun eigen vestiging.

(Stand van zaken: 21/02/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Locatie op Google Maps (gearchiveerd) en Street View (gearchiveerd)

Vleeswaren Coati (gearchiveerd)

Artikel Prima Verona over de brand (gearchiveerd)

Artikel Prima Verona over de nasleep van de brand (gearchiveerd)

Artikel Verona Sera (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.