Online ophef

Neptwitteraccount FVD Fryslân toont zich pro-Russisch

14.02.2023, 12:25 (CET)

De houding van Forum voor Democratie tegenover Rusland trekt vaker de aandacht van de media. Een tweet zou nu aantonen dat de partij wel erg pro-Russisch is. Maar een tweet is makkelijk te vervalsen.

Dat Forum voor Democratie (FVD) sterkere banden met Rusland heeft dan met Oekraïne is algemeen bekend. Een tweet van de Friese FVD zou nu zelfs aantonen dat de lokale tak van de partij de Nederlandse vlag voor de Russische zou willen inwisselen. "Leve Rusland Lang Leve Putin", wordt er ook nog bij de wapperende Russische vlag geschreven. Bij online gebruikers is de ontzetting groot. Maar, komt deze tweet werkelijk van de Friese FVD?

Beoordeling

De tweet is gepost door een nepaccount, dat zich voordoet als de lokale FVD Fryslân op Twitter.

Feiten

De snelle Twittergebruiker is het misschien niet opgevallen, maar de post is niet afkomstig van het officiële Twitterprofiel van FVD Fryslân. Hoewel de naam van het account hetzelfde is, is de Twitterhandle anders. Van het officiële "@fryslan_fvd" werd "@frysIan_fvd" gemaakt: de l werd ingewisseld voor een hoofdletter i (I). Afhankelijk van het lettertype zien de l en I er soms precies hetzelfde uit.

Een Twitterprofiel kan dezelfde naam hebben, maar de Twitterhandle is voor ieder profiel uniek. Nepaccounts blijven in hun handle optisch vaak zo dicht mogelijk bij het profiel dat zij willen nabootsen.

De beide Twitterpagina's lijken overigens in eerste oogopslag ook identiek in opmaak, behalve dat op het nepprofiel het belangrijke woord "officiele" vervangen is door "unofficiële". Wat opvalt is dat het echte account zo'n duizend volgers heeft, en het "unofficiële" meer dan het dubbele: al bijna 2300.

De officiële pagina van FVD Fryslân twitterde nog op dezelfde dag van de pro-Russische tweet dat ze het nepprofiel heeft gerapporteerd.

FVD en Rusland

Het officiële FVD Fryslân account werd in juni 2019 ingericht, het neppe account pas in maart 2022, kort na de inval van Rusland in Oekraïne dus. De tweets en replies van het nepaccount gaan met name over Rusland en er blijkt een positieve houding tegenover Poetin uit.

FVD en frontman Thierry Baudet staan al langer onder kritiek door hun positieve uitlatingen over het Rusland van Poetin. Voor de oorlog, in 2020, onderzochten de onderzoeksjournalisten van ZEMBLA al de banden tussen Baudet en het Kremlin.

(Stand van zaken: 14.02.2023)

Links

Twitterbericht nepprofiel (gearchiveerd)

Kritiek op Twitter I en II (gearchiveerd I en II)

Nepprofiel FVD Fryslân (gearchiveerd)

Twitterprofiel FVD Fryslân (gearchiveerd)

Over Twitterhandle (gearchiveerd)

Inval Rusland in Oekraïne (gearchiveerd)

Tweets & replies nepprofiel (gearchiveerd)

Tweet FVD Fryslân (gearchiveerd)

Artikel AD (gearchiveerd)

Artikel Trouw (gearchiveerd)

Artikel MetroNieuws (gearchiveerd)

ZEMBLA - Baudet en het Kremlin (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.