Geen verbod in Edinburgh
Schotten kunnen nog steeds vlees eten
08.02.2023, 12:28 (CET), laatst geüpdate: 08.02.2023, 12:38 (CET)
Een Britse reportage moet aantonen dat de Schotse hoofdstad Edinburgh vlees wil verbieden. Ook in Nederland wordt het bericht overgenomen. Specifiek zou het om scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen gaan waar vlees van het menu zou verdwijnen. Maar die conclusies zijn te voorbarig.
Beoordeling
Edinburgh heeft geen verbod op vlees, dat bevestigt de gemeente aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). De gemeente onderschreef het internationale initiatief ‘Plant Based Treaty’. Eén van de peilers daarvan is een overgang naar plantaardig voedsel, maar dit is niet juridisch bindend.
Feiten
De stad Edinburgh sloot zich eerder dit jaar als eerste Europese hoofdstad aan bij het Plant Based Treaty (plantaardig verdrag). Dit initiatief is opgezet om de klimaatcrisis tegen te gaan en promoot afname van broeikasgassen uit veehouderij. Een onderdeel daarvan is een overgang naar een plantaardig dieet.
Met het onderschrijven van dit verdrag zit de stad Edinburgh echter niet aan allerlei nieuwe afspraken of wetten vast. Het verdrag is niet juridisch bindend, bevestigt een woordvoerder van het stadsbestuur aan dpa. Er is geen verbod op vlees in publiekelijke faciliteiten in de stad en een totaal verbod staat ook niet gepland.
Voordat de gemeente het eens werd om het Plant Based Treaty te onderschrijven, werd nog een toevoeging aangenomen (pagina 5) over het eten op scholen. De motie legt vast dat plantaardige opties op school zullen worden gepromoot, maar dat kinderen en jongeren nog steeds een keuze hebben in hun maaltijd.
De gemeente schrijft wel dat hun toewijding aan het Plant Based Treaty ervoor kan zorgen dat er ‘vleesvrije’ dagen zullen zijn in de kantines van scholen en in overheidsgebouwen. Ook proberen zij ervoor te zorgen dat er altijd een vegetarische of veganistische optie beschikbaar is. Het krijgen van wat spek bij je ei en bonen zal dus niet iedere dag mogelijk zijn in kantines in Edinburgh, maar van een totaal verbod is geen sprake.
(Stand van zaken: 08/02/2023)
Links
Over Edinburgh bij Plant Based Treaty (gearchiveerd)
Artikel Edinburgh News (gearchiveerd)
Besluit gemeenteraad over verdrag (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.