Oude grap

Kannibalismerestaurant werkt met fictief personeel

08.02.2023, 15:36 (CET)

In de wereld van haute cuisine kan je soms onverwachte zaken op je bord krijgen. Maar een exclusief restaurant dat gerechten maakt met mensenvlees gaat velen te ver. Daar speelt een oude grap op in.

Een experimentele keuken voor de verfijnde smaakpapillen van Los Angeles' culturele elite; dat klinkt op zich niet slecht. Tot blijkt dat dit experimentele slaat op het bereiden van mensenvlees. Een website van een restaurant in L.A. dat dit aanbiedt lijkt echter niet serieus. 

Beoordeling

Het restaurant Cannibal Club bestaat niet. De website is al sinds 2009 onveranderd en bevat bio's van niet bestaande personeelsleden. Het lijkt dan ook eerder op een oude grap. 

Feiten

Cannibal Club stelt zich op zijn website voor als een restaurant voor de culturele elite, die een verfijnde smaak heeft en ruimdenkend is. Die ruimdenkendheid houdt blijkbaar in dat men er geen probleem van maakt om mensenvlees te eten. Dit leidt logischerwijs tot ophef. Alleen is het ophef vanwege een oude grap. Een nadere blik leert dat er allerlei zaken niet kloppen op de website.

Zo is het weekmenu al onveranderd sinds minstens maart 2009. Ook de artiest die 'deze maand' de muzikale omkadering verzorgt, Diamanda Galas, staat al sinds maart 2009 op het affiche. De website geeft zelf ook niet weg waar het restaurant gelegen zou zijn. Het grootste probleem ligt echter bij het personeel.

Vier van hen worden voorgesteld op een aparte personeelspagina. Echter, de gezichten van zowel de eigenaar, de artistiek verantwoordelijke als de service manager blijken van stockfoto's te zijn. Ook de foto van het hoofd van de keuken is van een stockfoto. Het origineel kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) niet terugvinden, maar de foto werd wel gebruikt door een rijschool in Vilnius en andere foto's van hetzelfde model zijn ook hier en hier terug te vinden. 

Ook een zoektocht naar de namen van het personeel levert niet meteen iets op. Toch zou de artistiek verantwoordelijke, Hero Conners, in 2000 als docent aan UC Berkeley het middelpunt van een controverse zijn geweest rond statements over de verspreiding van kernwapens, zoals op de website staat. Dit is echter nergens anders terug te vinden

De personeelsleden bestaan dus niet, het weekmenu en het maandelijkse optreden is nog nooit veranderd. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat het hier om een echt restaurant gaat. Het valt ook te betwijfelen of een restaurant dat mensenvlees serveert hier openlijk op het internet reclame voor zou maken.

Wie de website gemaakt heeft en waarom is niet geheel duidelijk. Aangezien de website zegt voornamelijk te cateren voor de culturele elite en "jong en gezond" vlees bereidt, speelt dit perfect in op bepaalde compleet verzonnen complottheorieën die menen dat er in Hollywood een groep mensen is die jonge kinderen zouden vermoorden om hun bloed te drinken. Deze theorie wordt onder meer door QAnon verspreid en is waarschijnlijk de reden waarom deze website uit 2009 nu weer opduikt.

(Stand van zaken: 08.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Cannibal Club website (gearchiveerd)

Weekmenu (gearchiveerd, gearchiveerd 2009)

Events (gearchiveerd, gearchiveerd 2009)

FAQ Cannibal Club (gearchiveerd)

Personeelspagina (gearchiveerd)

Stockfoto eigenaar, artistiek verantwoordelijke en service manager (gearchiveerd hier, hier en hier)

Foto's hoofd van de keuken hier, hier en hier (gearchiveerd hier, hier en hier)

Google zoekopdracht (gearchiveerd)

Artikel The New York Times (gearchiveerd)

Over QAnon (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.