Oude opname

Foto Amalia met hondje Mambo dateert van zomer 2021

01.02.2023, 08:41 (CET), laatst geüpdate: 01.02.2023, 16:03 (CET)

Leden van het koningshuis zijn vaak het mikpunt van spot. Nu zou een foto tonen dat prinses Amalia flink vakantie viert tijdens een werkbezoek, maar de foto is in een andere context genomen.

De koninklijke familie is momenteel op werkbezoek in Caribisch Nederland. Op Facebook wordt een foto verspreid die prinses Amalia zou tonen, schijnbaar luierend in de zon. Facebookgebruikers schrijven spottend over haar "loodzware werkbezoek", suggererend dat de kroonprinses vakantie viert op de Antillen. Is de foto wel tijdens de werkreis genomen?

Beoordeling

De bewering is onjuist. De foto toont prinses Amalia tijdens een familievakantie in de zomer van 2021 in Griekenland.

Feiten

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia zijn momenteel op werkbezoek in het Caribische deel van Nederland. Het is de eerste officiële werkreis voor de troonopvolgster.

De foto die in de Facebookpost wordt getoond, is niet tijdens het werkbezoek genomen. Een reverse image search leert dat de foto al langer op het internet circuleert. De oudste versie die Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon vinden, werd op 8 augustus 2021 op een Spaanstalig blog geplaatst. De foto moet dus vóór die datum zijn genomen.

Op het blog is ook nog duidelijker te zien dat de foto met zekerheid prinses Amalia toont, en bijvoorbeeld geen dubbelganger. Op deze versie van de foto is namelijk een man op de achtergrond herkenbaar: koning Willem-Alexander, haar vader. Uit beide foto’s blijkt dat het koninklijk gezin op een boot in een zonnige baai vaart.

Hondje Mambo

Het hondje op Amalia’s schoot levert bewijs van de - globale - plaats en tijd waarop de foto is genomen. Het hondje heet Mambo en werd op 4 oktober, dierendag, 2021 door de koninklijke familie via Twitter gepresenteerd als hun nieuwste gezinslid. Daar stond echter niet bij hoelang het hondje op dat moment al bij de Oranjes woonde.

Prinses Amalia vertelt in haar biografie dat het hondje een cadeau was voor haar moeder, als remedie tegen het legenestsyndroom. Twee van koningin Máxima’s dochters, Amalia en Alexia, verlieten namelijk in de zomer van 2021 hun ouderlijk paleis.

Het hondje moet dus rondom de zomer van 2021 zijn intrek hebben genomen bij de koninklijke familie. Aangezien Mambo op de foto staat en de foto in ieder geval voor 8 augustus 2021 is genomen, kunnen we aannemen dat de foto gemaakt is Griekenland. Het is namelijk bekend dat de Oranjes daar in juli en augustus 2021 op vakantie waren.

De koninklijke familie bezit sinds 2012 een luxueuze villa met privéhaven en privéstrand in het Zuid-Griekse Kranidi, waar ook andere koninklijke families - en voorheen ook Vladimir Poetin - graag vakantie vieren.

Het werkbezoek

De koninklijke familie bezoekt deze weken Curaçao, Sint-Maarten en Aruba, onafhankelijke landen binnen het Nederlandse Koninkrijk, en de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De reis is met name voor prinses Amalia georganiseerd. Het is traditie dat elke troonopvolger zich op een zeker moment presenteert aan de Caribische bevolking, waarover hij of zij later zal regeren.

Volgens de Volkskrant markeert de reis een "omslag in het denken over het slavernijverleden" die zich ook binnen het koninklijk huis voltrekt. Zo bezoeken de Oranjes op Bonaire de zogenoemde "slavenhutjes," waarin tot slaaf gemaakten sliepen die werkten in de zoutwinning. Onlangs bood de Nederlandse regering excuses aan voor haar verantwoordelijkheid in het slavernijverleden.

(Stand van zaken: 31/01/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

NOS werkreis (gearchiveerd,video gearchiveerd)

Spaanse blog (gearchiveerd)

Tweet Mambo (gearchiveerd)

Libelle Mambo (gearchiveerd)

Nouveau vakantie (gearchiveerd)

Volkskrant villa (gearchiveerd)

Volkskrant werkbezoek (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.