Bekende meme

Bewerkte video van juichende mensen bij aftreden Ardern

26.1.2023, 16:14 (CET)

Jacinda Ardern besloot haar taak als premier van Nieuw-Zeeland neer te leggen. Was dat reden voor een feestje in het land? Misschien bij sommigen, maar niet iedere video laat dat ook werkelijk zien.

"Jacinda stapt ook op, feest in Nieuw Zeeland," staat online geschreven bij een screenshot uit een video. In die video juicht een groep mensen in een bar, nadat Jacinda Ardern op een groot scherm bekendmaakt dat zij haar taken zal neerleggen. Maar klopt de blije menigte ook bij het nieuwsfeit?

Beoordeling

De video is bewerkt. De bar in kwestie is in de Britse stad Bristol. Deze juichende menigte wordt al langere tijd gebruikt als meme, ofwel een internetgrap. Daarbij worden al jaren allerlei zaken op het scherm geplakt, in plaats van de voetbalwedstrijd in 2016 waar de fans werkelijk voor schreeuwden. De montage met de speech van Ardern moet dus niet serieus worden genomen. 

Feiten

De link naar de video waar het screenshot uit komt, staat in de reacties van het Facebookbericht. Het gaat om een video op Rumble, die al zo’n 20.000 keer bekeken is.

De scène die te zien is, is bewerkt. Op het scherm in de bar is de speech van Jacinda Ardern geplakt, waarin ze haar aftreden aankondigde. De reactie in het café heeft niets met het politieke moment te maken. De twee zijn onterecht aan elkaar gekoppeld.

Maar waarom gingen de mensen in deze bar dan wel uit hun dak? De krant Bristol Live verklaarde dat in 2020 al. Het gaat om de Ashton Gate Sports Bar in het Engelse Bristol. De video werd gemaakt door een Britse journalist in 2016 . De menigte juichde omdat Engeland het buurland Wales versloeg tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. De bar uit de video is ook te zien op deze foto’s. Ook de Engelse vlaggen onder het grote scherm geven al weg dat het hier niet om Nieuw-Zeeland gaat.

Bekende internetmeme

De video van de uitzinnige Engelsen werd een regelrechte hit op het internet. Er verschenen talloze varianten van montages waarbij er een ander beeld op het grote scherm is geplakt, met de speech van Ardern dus als nieuwe toevoeging.

De internationaal geprezen Ardern incasseerde in haar eigen land de afgelopen tijd wel steeds meer kritiek. Ze trad terug omdat ze naar eigen zeggen niet voldoende energie meer had om het land te leiden. Chris Hipkins is aangesteld als haar opvolger.

(Stand van zaken: 26/01/2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd

Video op Rumble (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Speech Jacinda Ardern (gearchiveerd) (andere video van speech gearchiveerd)

Artikel Bristol Live (gearchiveerd)

Originele video (gearchiveerd)

Foto's bar (gearchiveerd)

Internethit (gearchiveerd)

Artikelen over Ardern en kritiek (hier en hier gearchiveerd)

Over opvolger Hipkins (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.