Link met WEF verzonnen

Interview over ongevaccineerde piloten uit context getrokken

18.01.2023, 17:52 (CET)

Invloedrijke personen komen in het Zwitserse Davos deze week bij elkaar op de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum. Maar zijn er speciale eisen aan de piloten die hen daarheen brengen?

De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 20 januari. In Davos worden honderden internationale gasten uit onder meer de politiek en het bedrijfsleven verwacht. Al die mensen moeten afreizen naar de Zwitserse bergen en velen doen dat per vliegtuig. Op sociale media en websites van alternatieve media gaat nu de bewering rond dat de gasten door "ongeprikte piloten" naar Zwitserland worden gevlogen.

Beoordeling

De bewering is fout. De bron van het gerucht is een interview met een Australische piloot. Hij zei daarin niets over het WEF, maar sprak over een particuliere organisatie die verzoeken van rijke zakenmensen zou krijgen voor vluchten met ongevaccineerd personeel. Deze organisatie distantieerde zichzelf ook al van de claims die hen aan het WEF verbinden.

Feiten

De website Dissident.One, die al vaker werd betrapt op het verspreiden van nepnieuws, deelt in een artikel dat WEF-leden "uitsluitend door niet-gevaccineerde piloten worden vervoerd naar de conferentie van 2023 in Davos". Dat baseren zij op een interview met piloot Alan Dana, dat als video ook aan het artikel is toegevoegd.

In het interview zegt Dana dat de organisatie U.S. Freedom Flyers verzoeken krijgt voor het inhuren van ongevaccineerde crew bij privéjets. Hij zou die informatie hebben gekregen van de directeur van de organisatie, Josh Yoder.

Met de term ‘ongevaccineerd’ wordt gedoeld op de coronavaccinaties. De organisatie U.S Freedom Flyers is opgericht als verzet tegen een vaccinatieplicht voor COVID-19 bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

In het interview wordt alleen met geen woord gerept over het WEF. De piloot zegt wel dat rijke zakenmensen ‘de keuze hebben’ om met privéjets ongevaccineerde piloten in te huren, maar dat andere burgers die keuze niet hebben.

De organisatie U.S. Freedom Flyers, waar Dana over praat en die in de artikelen online wordt gelinkt aan het WEF, neemt online nadrukkelijk afstand van de onterechte link die wordt gelegd. "US Freedom Flyers heeft nooit en zal nooit contact hebben met het WEF," aldus de organisatie. Ook Josh Yoder zegt dat hier alleen sprake is van clickbait en dat het interview waarin zijn organisatie wordt genoemd al maanden oud is. Het interview is inderdaad al van juli 2022.

De connectie met het WEF en de bijeenkomst die momenteel gaande is in Davos is er dus later bij verzonnen. Niets wijst er op dat de beweringen over het WEF in deze claim waar zijn. Dpa heeft bij het WEF om een reactie gevraagd, maar deze op het moment van publicatie nog niet ontvangen. Voor de claim dat ongevaccineerde piloten in trek zijn bij zakenlui is overigens ook geen bewijs te vinden.

Het WEF is tot op heden publiekelijk groot voorstander geweest van de vaccins tegen COVID-19, ook in samenwerking met de luchtvaart. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit plotseling is veranderd.

(Stand van zaken: 18/01/2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Dissident One (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Foute beweringen van Dissident.One hier, hier, hier en hier

Over WEF Annual Meeting (gearchiveerd)

Over U.S. Freedom Flyers (gearchiveerd)

Artikel Business Insider (gearchiveerd)

Tweets U.S. Freedom Flyers (hier en hier gearchiveerd)

Tweets Josh Yoder (hier en hier gearchiveerd)

Interview uit juli 2022 (gearchiveerd)

Tweets WEF hier, hier en hier (I, II en III gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.