Bedoeld als satire
"Menselijk vlees" komt van humoristische website
13.1.2023, 11:22 (CET), laatst geüpdate: 13.1.2023, 11:26 (CET)
Een foto van een - op het eerste gezicht onschuldig - pak gehakt wordt gedeeld op Facebook, met de boodschap dat het sommigen doet nadenken, en dat sommige daar te dom voor zijn. Op het label staat namelijk dat het gehakt is gemaakt "van mensen zoals jij". Is dit een pak menselijk gehakt?
Beoordeling
Het pak gehakt is een grap van de website Obvious Plant en is niet echt.
Feiten
Op de verpakking staat een citaat van de CEO van het bedrijf dat het gehakt maakt, een zekere Fritz Pfeiffer. Hij noemt het gehakt "kwaliteitsvlees gemaakt van mensen zoals jij". Dat lijkt een foutje te zijn, maar daarboven staat in het groot op het pak "It's for the people meat" (het is vlees voor de mensen), waarbij 'for the' kleiner is, en ook wel "It's people's meat" (Het is mensenvlees) te lezen valt.
Geeft het vleesverwerkingsbedrijf in kwestie hier op sluwe wijze toe dat ze mensenvlees verkopen? Een reverse image search leert dat de foto terug te vinden is op een pagina met memes, een soort internetgrapjes, onder de categorie 'Soylent Green'. Dat is een sciencefictionfilm uit 1973, die zich afspeelt in 2022. Het plot van Soylent Green (opgepast: spoiler) is in ieder geval toepasselijk voor deze foto.
Links onderaan het label op het pak gehakt is het logo te herkennen van Obvious Plant. Dat is een website die spullen verkoopt die eerst echt lijken, maar bij nadere inspectie heel bizar en humoristisch zijn. Andere voorbeelden zijn speelgoed dat een enkel been is of een fluitje dat alle kale mannen oproept.
De foto van het menselijk gehakt is dan ook terug te vinden op de Instagrampagina van Obvious Plant. Het gaat hier niet om echt menselijk vlees, maar om een grap.
(Stand van zaken: 13/01/2023)
Links
Artikel The New York Times (gearchiveerd)
Over Obvious Plant (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.