Nepartikel

Pensioenleeftijd stijgt maar geen link met oorlog Oekraïne

12.01.2023, 13:47 (CET)

De oorlog in Oekraïne is een dure zaak. Moeten Nederlanders daarvoor dan werken tot hun 69e om dat mee te helpen betalen? Nee, nepnieuws is snel gemaakt, zo blijkt opnieuw met een vervalst artikel.

Moeten we binnenkort allemaal nog langer werken om de oorlog in Oekraïne financieel te ondersteunen? Dat zou RTL Nieuws bericht hebben.

Beoordeling

Het artikel is nep. Het Nederlandse pensioensstelsel wordt hervormd, maar dat staat los van de steun aan Oekraïne.

Feiten

Nergens op de website van RTL Nieuws is enig spoor te vinden van het artikel. Een zoekopdracht met kernwoorden via Google levert evenmin iets op. De laatste zin van de eerste paragraaf is ook een indicatie dat er iets niet pluis is. RTL Nieuws zou Mark Rutte waarschijnlijk niet zelf omschrijven als een 'pathologische leugenaar'.

Nederland ondersteunt Oekraïne zowel individueel als via de EU. Dit jaar zet Nederland 2,5 miljard euro opzij ter ondersteuning van Oekraïne, oftewel een goede 140 euro per inwoner. De EU biedt dan weer 18 miljard euro financiële steun in 2023.

Pensioenstelsel

Het pensioensstelsel in Nederland gaat er binnenkort anders uitzien. De nieuwe wet zou halverwege het jaar in werking treden, met een overgangsperiode tot 1 januari 2027. De AOW-leeftijd, of de pensioensgerechtigde leeftijd, is gekoppeld aan de levensverwachting. In 2024 zal die uitkomen op 67 jaar. In de buurt van, maar nog toch nog geen 69. De AOW-leeftijd is nu overigens al 66 jaar en 10 maanden. Tussen 2024 en 2027 gaat die dus maar met twee maanden omhoog.

De besprekingen en eerste wetsvoorstel van deze hervorming dateert van begin 2021: ruim een jaar voor de oorlog in Oekraïne begon. Het heeft daar dan ook geen link mee, wel met de vergrijzing en veranderende economie en arbeidsmarkt.

(Stand van zaken: 12/1/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google (gearchiveerd)

Nederlandse steun aan Oekraïne in 2023 (gearchiveerd)

Europese steun aan Oekraïne in 2023 (gearchiveerd)

Nieuwe pensioenstelsel (gearchiveerd)

AOW-leeftijd (gearchiveerd)

AOW-leeftijd nu (gearchiveerd)

Over hervorming pensioenstelsel (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.